28 Haziran 2016 Salı

Kitaptan Filme: Harry Potter and the Goblet of Fire Kısım III


KİTAPLA FİLM ARASINDAKİ FARKLAR

Gördüğünüz gibi milyonlarca yeni karakter hikayeye katılmış durumda. Bu kadar çok detay katıldığı için filmden de elbette bir sürü şey çıkarılmış. En belirgin farklara göz atalım. Hikayenin aslını biraz daha iyi takip edebilmek için bu farkları okumanızı tavsiye ederim. Bu kez gerçekten önemli detaylar atlanmış.

Filmin giriş sahnesi: İlk defa bir film Dursley'lerde başlamıyor. Kitaptaki Dursley kısımları tamamen atılmış. Doğrudan Voldemort rüyasıyla başlıyor. Böylece komedi öğeleri atılıp karanlık öğeler öne çıkarılmış. Kitaptaki çocuksuluk filmde yok derken biraz bunu kast ediyorum.

Deli-Göz Moody karakteri: Kitapta açıkçası daha kopuk ve çirkin, burnunun bir kısmı olmayan, suratı yamalar içinde olan, insana benzemeyen bir karakter çizilmiş. Ayrıca ayağının teki tahta. Yürürken tak tak diye ses çıkarıyor. Filmde ise suratındaki birkaç dikiş izi ve metal bir protez ayakla daha az hasar görmüş bir karakter söz konusu. İyi yansıtılamamış bence.

Fred ve George'un şaka dükkanı açma istekleri: Kitabın başından itibaren Fred ve George çeşitli şaka ürünleriyle muzurluk yapıyorlar. Filmde buna hiç yer verilmemiş neredeyse. Yine bir çocuksu öğe ortadan kaldırılmış.

Veela'lar: Dünya Quidditch şampiyonasında Bulgaristan takımının maskotu olan veela'lar peri gibi güzel ve efsunlu kızlar özetle. Kabaca anlatmak gerekirse yakınlarındakini serseme çevirip kendilerine hayran bırakıyorlar. Kitapta ayrıca Beauxbotons takımının temsilcisi Fleur de bir veela. Aslında son derece şuh ve alımlı bir karakter. Filme bu yansıtılmamış. Son derece tedirgin ve silik bir kız olarak yansıtılmış. Veela'ları uzun uzun açıklayamayacağını düşünen yönetmen veela'lığa neredeyse hiç yer vermemiş.

Bagman - Winky - Dobby: Spor Bakanı Ludo Bagman, Crouch'ların ev cini Winky ve Harry'nin özgür bıraktığı Dobby filmde hiç yok. Özellikle ev cinleri kitapta önemli bir yere sahip. Çünkü bedavaya çalıştırılan ev cinleri için Hermione'nin bir cephe kurduğunu ve kendine destekçi aradığını filmde hiç görmüyoruz. Bu açıdan film zayıf kalmış. Çıkarılması hoşuma gitmedi.

Köpeğe dönüşerek saklanan Sirius: Harry kitapta Sirius'la sık sık yazışıyor ve hatta onunla görüşüyor. Filmde sadece şömineden bir kez görüşüyorlar, o kadar. Burada bence bir kopukluğa neden oluyor film. Üçüncü kitapta bir vaftiz babası olduğunu öğrenen Harry, o gün bugündür kendini daha güvende ve güçlü hissediyor. Bir şey olduğunda yazabileceği bir ailesi olduğunu bildiği için daha mutlu. Filmde bu bağ hiç gösterilmemiş.

Krum: Karakteri filme hiç yansıtamamışlar. Kanca burunlu, ince, içine kapalı, sürekli kütüphanede duran gizemli bir karakter. Filmde ise son derece toraman ve tekin görünmeyen, iri yarı bir adam. Olmamış.

Rita Skeeter: Kitapta karakterlerin sırlarına bir böceğe dönüşüp okula sızarak erişiyor. Sonunda da foyası meydana çıkıyor. Film buna yer vermemiş.

1. görevdeki ejderhanın zincirinden kurtulması ve Harry'ye saldırması: Kitapta böyle bir aşırı aksiyon yok açıkçası. Bir iki şaşırtmaca yaptıktan sonra altın yumurtayı kapıyor. Film, eline geçen bu aksiyon fırsatını kaçırmamış elbette.

Hagrid Olympe'a sen de yarı devsin iması yapıyor: Kitapta Olympe bunu duyup inkar ederek Hagrid'den uzaklaşıyor, filmde bu yok. Devlerin genel olarak korkutucu bir tür olduğuna filmde çok değinilmemiş. Değinilmesin de zaten, Hagrid korkunç olabilir miymiş hiç?

Hermione'nin dişleri: Filmde Malfoy'un yaptığı sihir nedeniyle dişleri uzadığı için doktor kanadına gidip dişlerini kısalttırıyor. Normalde de uzun olan dişleri kısaldığında Hermione güzel bir kıza dönüşerek Harry ile Ron'un dikkatini çekiyor. Filmde bu yok. Zaten filmde Hermione nedense Harry'den hoşlanıyor gibi gösterilmiş. Buna hiç anlam veremedim. Kitapta kesinlikle böyle bir şey yok.

Harry ve Cedric rekabeti: Cedric, Harry'den önce davranarak Cho'ya baloya birlikte gitmeyi teklif ettiği için kitap boyunca Harry'nin nefretini kazanıyor. İkinci görev için Harry'ye ipucu verdiğinde sonuna kadar ona güvenmiyor. Filmde bu kuşkuculuğa yer verilmemiş.

Barty Crouch kayıp: Quidditch maçında ve sonraki jürilik görevlerinde kayıp. Yerine yardımcısı Percy Weasley'yi gönderiyor. Filmde böyle bir şey yok. Halbuki kaybolmasının arkasında yatan neden son derece şaşırtıcı ve hikayenin çözümünde önemli bir yere sahip.

Çapulcu haritası: Kitapta Harry bu haritayı kullanarak Crouch'un Snape'in odasında olduğunu görüyor. Filmde harita yok.

Rita Skeeter vs. Hagrid: Kitapta Rita, Hagrid'in sevilmeyen ve öğrencilerini tehlikeye atan bir Yaratık Bakımı hocası olduğunu öne sürüp insanların ondan nefret etmesini sağlıyor. Buna çok içerleyen Hagrid günlerce kulübesine kapanarak kimseyle konuşmuyor. Filmde bu atlanmış.

Evet, aşağı yukarı tüm farkları, tüm yeni karakterleri yazdık. Başta da söylediğim gibi çok fazla yenilik var, hikayeye ilk kitaplarda katılmayan derinlik katılmış. Sonraki kitapların bundan daha da detaylı olacağının habercisi.

Her zaman söylediğim gibi, kitapları okumadan tam olarak Harry Potter filmlerinin tadına varmak mümkün değil. İkisini birbirinin tamamlayıcısı olarak görüyorum. Özellikle dördüncü kısım ve sonrası için kitaplarını da mutlaka okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

2 yorum:

İngilizce Gramer Kılavuzu dedi ki...

Şunu şuraya bırakayım ve gideyim :D

http://www.memes.com/img/373219

yokki dedi ki...

Ahahahahah bunu fark etmemisim :D