24 Aralık 2016 Cumartesi

Kitaptan Filme: Harry Potter and the Order of the Phoenix II

Kitapla film arasında çok fark var. Bunların hepsini tek bir yazıda toplamak daha iyi olacak. Bu farklar kitabın çok uzun filmin ise görece kısa olmasından kaynaklanıyor. Yazarın da onayıyla kitabı, hikayenin özüne sadık kalacak ve ortaya güzel bir film çıkaracak şekilde güzelce kırpmışlar. Lafı fazla uzatmadan film ve kitap arasındaki farkları yazayım.

Zümdürüanka Yoldaşlığı’nın toplandığı ev, filmde apartmanın ortasında beliriyor, çok da güzel bir sahne. Kitapta böyle bir şey olduğunu hatırlamıyorum, sadece evin gizli olduğu söyleniyor.

Kitapta trende Luna’yla karşılaşıyorlardı. Hatta Hermione ve Ron başkan seçildikleri için ayrı kompartımanda seyahat ettiklerinden, Harry Ginny ve Luna ile arkadaşlık kurmak zorunda kalıyor, filmde bu gösterilmemiş. 

Kitapta Harry, Hermione ve Ron’un başkan seçilmesine, kendisinin seçilmemesine alınıyor. Kendisinin onlardan daha becerikli bir büyücü olduğunu düşünüyor, haksızlığa uğramış hissediyor. Filmde bunların hiçbirine yer verilmemiş.

Luna annesini kaybettiğiyle ilgili hikayeyi filmin başında, kitabın ise sonunda veriyor.

Hagrid’in derslerindeki Testraller filmde yok.

Dumbledore, Umbridge kehanet hocasını henüz kovmamışken, uyanıklık yapıp kendi istediği yeni bir kehanet hocası atıyor. Böylece Umbridge’in kendi istediği hocayı getirmesini engelliyor. Bu filmde gösterilmemiş, halbuki Umbridge’e karşı galibiyet kazanılan en güzel anlardan biriydi, gösterilebilirdi. 

Kitapta Hermione, Harry’den gizlice Karanlık Sanatlara Karşı Savunma büyüsü dersleri vermesi için istekte bulunduğunda Harry çok tereddüt ediyor. Uzun bir süre sonra ikna oluyor ve ilk derste karşısında gördüğü kalabalık karşısında boğazı kuruyor, ne yapacağını bilemiyor. Filmde ise fikir ortaya atılır atılmaz sınıfta toplanıyorlar.

Kitapta Ginny’nin toplam 2 sevgilisi oluyor, Harry’yle hiç ilgilenmiyor. Filmde Harry’nin peşinden koşar gibi gösterilmiş, sevgilileri de gösterilmemiş. 

Kitapta Snape’in Harry’ye Zihinbend dersleri vermesi daha önceden programlı bir şey. Filmde Snape Harry’yi kolundan sürükleye sürükleye aniden apar topar zihindenb dersleri vermeye başlıyor.

Filmde Mr. Weasley’nin yaralanmasını jet hızıyla geçmişler. Kitapta bu süreç Weasley ailesi için daha sancılı geçiyor. 

Hagrid, devlere gitme sebebinin orduya katılmalarını talep etmek olduğunu söylüyor, hatta Voldemort’un da orduya katılmaları için devlerin peşinde olduğu bilgisi veriliyor, kitapta bu yok. Kitapta Hagrid akrabalarını görmek için tamamen duygusal bir motivasyonla o kadar yolu gidip yanında bir devle geri dönüyor.

Kitapta Hermione’nin fikriyle, Gelecek Postası’nda çok eleştirilen ve lafları çarpıtılan Harry’yi kamuoyuna sevdirmek için muhalif gazete Dırdırcı’ya, işgüzar gazeteci Rita aracılığıyla röportaj veriyorlardı, Luna’nın babasının gazetesi olduğu için onun da burada kocaman bir rolü vardı. Filmde Dırdırcı’yı hiç göstermemişler. 

Kitapta Harry Hermione ve Ron Neville’in deliren ailesini hastanede görüyorlardı ve bu bir sır olarak kalıyordu, Neville bundan bahsedemiyordu. Filmde ise kendisi anlatıyor ve hakkında konuşmak istemediğini gayet rahat bir tavırla söylüyor.

Dumbledore’un Ordusu adıyla gizlice dersler yapan öğrencileri basan Profesör Umbridge, kitapta önce Harry’yi suçlayacak bir şey bulduğu için çok sevinip ona yükleniyordu, sonra Dumbledore odağı Harry’den çekmek için orduyu örgütleyenin kendi olduğunu söyleyerek öğrencileri kurtarıyordu. Filmde ise Umbridge direkt Dumbledore’a yüklenmiş. 

S.b.d.’ler için bütün sene geriliyorlar, filmde bu gerginlik gösterilmemiş pat diye sınavlar başlıyor.

Tekrarlayayım. Quiditch maçları filmde hiç yok! Halbuki Ron’un ilk kez oynadığı, çok stres yaptığı, ancak sonunda başarılı olduğu için kitapta gayet keyifliydi. Üstelik Ginny’nin yetenekli bir büyücü olduğunun sinyallerini verdiği için de önemliydi. Ama tamamen kaldırmışlar ne yazık ki. Senarist Goldenberg, Quidditch’i ekleselerdi bunun daha eksik bir film olacağını söylemiş. Eh ne diyelim, az ama öz tutma çabasını takdir etmekle birlikte Quidditch’siz bir büyücülük dünyası düşünmek istemiyoruz. 

Kitapta 14 şubatta Cho ve Harry çıkıyorlar, filmde bu yok.

Normalde Hagrid, Ron maçtayken tribünden Hermione ve Harry’yi alıp devin yanına götürüyor. Filmde Quidditch olmadığı için üçünü birden götürüyor. 

At adam Firenze’nin daha sonra Kehanet Hocası olduğunu göstermemişler.

Hermione kitapta Grawp’tan çok korkuyor, filmde ise ona karşı otoriter bir tavra sahip. 

Hagrid, Umbridge’in kafayı taktığı 2 hocadan biri, bütün sene Harry ve arkadaşları onu korumak için ellerinden geleni yapıyorlar ama bu filme yansıtılmamış.

Kitapta, Zihinbend dersinde Harry Snape’in okul anılarını (James Potter’dan işkence gördüğü anıları) düşünselinden gizlice görüyor, bu arada da Snape’e yakalanıyor. Snape buna çok kızıp ders vermeyi bırakıyor. Filmde ise ikili mücadeleleri sırasında Harry Snape’in zihnini görebiliyor şeklinde yansıtmışlar. 

Kitapta hocalar haylazlık büyüleri nedeniyle dağılan ve kirlenen etrafı bilerek temizlemiyorlar işleri Umbridge’e bırakıyorlar ve keyifle onun her şeyi toparlama çabalarını izliyorlar. Filmde böyle detaylar yok tabi.

Kitapta Harry rüyasında Voldemort’un Sirius’a zarar verdiğini görünce apar topar yanına gitmeye çalışıyor. Hermione ona kahraman olma zaafı olduğu için Voldemort’un onu tuzağa düşürebileceğini açık açık söylüyor, filmde bu kadar dobra değil. 

Kitapta at adamlar Harry ve arkadaşlarını iki kere ormanda yakalıyor. Filmde karşılaşmıyorlar bile.

Filmde Grawp, Harry ve arkadaşları Umbridge’i kendisine getirdiğinde kaçmış, kitapta böyle bir şey yok. 

Filmde at adamlar Gwarp’a saldırıyor, o da üzülüyor. Filme katılan tek ekstra dramın bu olduğunu söyleyebilirim, çünkü kitapta böyle bir şey yok. Kitapta Hermione ve arkadaşlarını gördüğünde yalnızca çat pat kelimelerle Hagrid nerede diye soruyor.

Kitapta Voldemort’la bir çocuk (Harry veya Neville) arasında bir bağlantı olduğunu, bu bağlantıda yer alan iki kişiden birinin mutlaka ölmesi gerektiğini öğreniyoruz. Kitapta bu gerçeği en sonda Dumbledore Harry’ye ıkına sıkına açıklarken, filmde bu sözler kehanet küresinden dökülüyor. 

Kitapta yara izinin sırrını merak etmiyor musun diye soran Dumbledore, filmde ise Lucius Malfoy.

Kitapta Neville ve Luna arasında bir şey yok filmde yakınlaştırmışlar. 

Kitapta kavga sırasında Harry kehaneti kimseye kaptırmıyor, elindeyken kırılıyor. Filmde ise Lucius’a fırlattığında kırılıyor.

Kitapta Sirius ölünce direkt tülün arkasına geçmiyor, filmde görsellik katılmış. Kitapta ölenlerin tülün arkasına geçtiğini en sonunda ona Luna söylüyor buradan Harry ve Luna’nın aslında ölüleri duyabildiklerini öğreniyoruz. 

Kitapta Harry sonunda Dumbledore’a çok kızgın. Aslında kitap boyunca kendisini görmezden geldiği, bütün yaz onu unuttuğu, kendisini başkan seçmediği, yüzüne bakmadığı ve Voldemort karşısında korumaya çalışmadığı için Dumbledore’a çok kızgın. Filmde bu kızgınlığı hiç hissedemedim ben.

Sirius’un resimden bağıran huysuz annesi ortada yok. 

Kreacher’ın Harry’ye Sirius evde değil diyerek oyun oynaması filmde gösterilmemiş.

Sene sonunda kitapta Dursley’ler Harry’yi karşılıyor, Moody Alastar onları Harry’ye iyi bakmaları için tehdit ediyor. Filmde ikisi de yok. 

Ayrıca kitapta Dursley’ler başlarda Harry’yi haberleri izlemekten alıkoymaya çalışıyorlar. Filmde bu gösterilmemiş. Petunia teyzeye Hogwarts’tan gelen mektup da filmde gösterilmemiş.

Hiç yorum yok: