15 Ağustos 2018 Çarşamba

Kitaptan Diziye: A Series of Unfortunate Events - (#9) The Carnivorous Carnival

Serinin 2002'de yayınlanan dokuzuncu kitabı The Carnivorous Carnival Türkiye'de Ucubeler Karnavalı adıyla 2005 yılında Doğan ve Egmont Yayıncılıktan çıkar. Netflix  dizi uyarlaması, bu kitabı dokuz ve onuncu bölümlerde işler; bu bölümler aynı zamanda ikinci sezonun finalidir. Banshee ve American Horror Story'den ismine aşina olabileceğiniz Loni Peristere'in yönettiği bölümlerde kitapta yazılan olduğu gibi görsele aktarılmış, yer yer müzikallerle hareketlendirilmeye çalışılan bu sıkıcı uyarlamaya heyecan katmak istercesine kitapta henüz çözülmeyen gizemler seyircinin kulağına fısıldanmış ve kitapla dizi arasındaki senkronizasyon bozulmuştur. Kitapta hala sır olarak saklanan V.F.D.'nin açılımını dizide öğreniriz örneğin.  

Özet

Heimlich hastanesi maceraları sırasında ebeveynlerinden birinin hayatta olabileceğini öğrenen yetimler, Caligari Karnavalı'nda falcı Madame Lulu'dan işin aslını öğrenmeye giden Olaf'ın bagajına saklanarak onunla birlikte yola çıkarlar. Karnaval'a vardıklarında bagajdaki kılık değiştirme kitinden buldukları kıyafetlerle ucube kılığına giren Baudelaire'ler Kurt bebek Chabo, iki kafalı Beverly ve Elliot olarak karnavalda ucube gösterilerine çıkmaya başlarlar. Burada kambur Hugo, vücudunu eğip bükebilen Colette ve her iki elini de kullanabilen Kevin ile tanışırlar. Yetimler diğer ucubelerle birlikte gösterilerde alay ediledursun, bu arada Madame Lulu, Olaf ve çetesini çadırında ağırlar, onlara Baudelaire ebeveynlerinden birinin hayatta olduğunu söyler. Bunu öğrenip umutlanan çocuklar haberin doğruluğunu ispatlamak için çadıra kanıt aramaya girdikleri sırada Madame Lulu'nun aslında Olivia isminde bir kütüphaneci olduğunu, Olaf'ınkiyle aynı olan kılık değiştirme kiti sayesinde kılık değiştirdiğini, ebeveynlerinden birinin hayatta olabileceği haberinin kesin olmadığını öğrenirler. Hepsi birlikte Olaf ve çetesinden kaçıp sağ kalan ebeveynin saklanabileceği Mortmain Dağlarına ulaşmak üzere bir plan yaparlar. Planı uygulamaya koyadursunlar, bu arada Olaf karnavala 2 aç aslan getirerek ucubelerden birisini aslanlara yedirme gösterisi üzerinde çalışır. Madame Lulu'yu Olaf'a olan yakınlığından dolayı kıskanan Esmé, ucubelere yaklaşarak gösteri gününde kim seçilirse seçilsin kuyuya Lulu'yu atmaları, bunu yaparlarsa Olaf'ın yanına işe alınacakları konusunda onları ikna etmeye çalışır. Gösteri günü gelip çattığında, yetimler henüz karnavaldan kaçamamıştır. Aslanların yanına atılacak kişi için seçim yapılır, elbette kendileri çıkar, ancak çıkan bir karambolün arasından sıyrılıp kaçmayı başarırlar. Madame Lulu ve Kel Adam kuyuya düşen talihsiz kişiler olmuştur. Daha sonra Lulu'nun kendilerini ele verdiğini, Olaf'ın kendilerini tanıdığını öğreneceklerdir. Olaf, Sunny'yi ve diğer ucubeleri çetesine katarak kaçar, Violet ve Klaus çaresizce geride kalır.

---

Bu bölümde korku öğesi olarak sirk dekorasyonu ve tuhaf aksanlı, oryantal esintilere sahip falcı kadın hikayeye dahil olur. Normal şartlarda çocuklar için eğlenceli olabilecek bu öğeler, Snicket dünyasında üzeri küllerle kaplı, hafif yanık kokan, talihsiz bir olaylar zincirine ev sahipliği yapacaktır. Yardımcı kötü karakter olarak, kendi fiziksel farklarına karşı aşırı olumsuz yaklaşan Hugo, Colette ve Kevin karakterleri hikayeye girer. Onların psikolojik zafiyetinden faydalanan Esmé sayesinde muhtemelen serinin kalan bölümlerinde de yer almak üzere Olaf'ın kötüler çetesine katılırlar.

Bölümde bazı metinler arası göndermeler vardır her zamanki gibi. Caligari Karnavalı, ismini 1920 yapımı Alman Dışavurumcu film Dr. Caligari'nin Muayenehanesi'nden alır. Kambur olan karakter Hugo, ismini Notre Dame'ın Kamburu'nun yazarı Victor Hugo'dan alır. Colette ismi de Gigi'nin aykırı yazarı Sidonie-Gabrielle Colette'e atıf yapar.

Dizideki Yenilikler
 
Kitapta adını ilk kez bu bölümde duyduğumuz Olivia, diziye sezonun başında Profrock Preparatory School kütüphanecisi olarak girer ve geçen bölümlerde V.F.D.'nin sırrını çözerek Jacques Snicket ile çeşitli maceralar yaşar. İzleyici olarak sezonun başından beri tanıdığımız bu karakteri okur olarak bu kitapta görmüş olmaktan keyif almışızdır. Dizinin bu karakteri derinleştirmesi, kitap gibi yarı iyi yarı kötü değil, tam iyi bir karakter olarak yansıtması dizinin Snicket evrenine yaptığı en büyük katkılardan biridir. 

Dizinin başında, Baudelaire'ler doğmadan önce tüm V.F.D. üyelerinin katıldığı, V.F.D.'nin Mortmain Dağlarındaki üssünde yapılan balodan görüntüleri izleriz. Larry, Jacquelyn, Jacques ve Lemony Snicket, Olaf, Aunt Josephine, Montgomery'yi gördüğümüz bu kısa flashback'te, iyi karakterlerin elinde "olaf knows" diye bir not dolaşır. Not Lemony Snicket'e geç ulaşır ve yusufçuk elbiseli kadını (tahmin ediyoruz ki Beatrice) uçurumdan Olaf tarafından itilmekten kurtaramaz. Dizinin ilerleyen kısımlarında, yusufçuk kıyafetli kadının şeker kasesi çalarak talihsiz olaylara neden olduğunu öğreniriz. Dizinin sonlarına doğru V.F.D.'nin Volunteer Fire Department anlamına geldiğini, bunun bir gönüllü itfaiye grubu olduğunu, eskiden aslında yangınları söndürdüklerini ama içindeki kutuplaşmadan sonra bir grubun yakmayı söndürmeye tercih ettiğini öğreniriz. Olaf bu sezon geçtiği her yeri yakar zaten. Dizinin sonunda karnavalı da Baudelaire'lere zorla yaktırır. Böylece yangın ve V.F.D. arasındaki bağlantıyı; Olaf ve diğerleri arasındaki bağlantıyı çözmüş oluruz. Kitapta bunların sadece çok az bir kısmı üstü kapalı verilir. Dolayısıyla okur henüz macerada izleyici kadar ileride değildir bu bölümde.

Kitapta Olaf düzenli olarak Lulu'ya gider ve Baudelaire'lerin yerini her seferinde ondan öğrenir. Dizide ise Lulu'ya ilk kez gider. Olivia, Madame Lulu'nun tek bir kişi olmadığını, bundan önceki Lulu'nun taksiye atlayıp gittiğini, henüz dönmediğini, V.F.D. standart kılık değiştirme kitiyle kılık değiştirdiğini, karnavalın da bir V.F.D. üssü olduğunu söyler. Dizinin sonunda taksideki gizemli kadının Snicket'in çok sevdiği bir kadın olduğunu ve Baudelaire'lere doğru gitmekte olduğunu görürüz. Bu kadın Snicket'in takıntılı olduğu Beatrice midir? Baudelaire'lerin annesi midir? Yoksa seyirciyi yine bir twist mi beklemektedir? Snicket kitabın başlarında kız kardeşim, seni bulmaya geliyorum diyerek yepyeni bir karakterden bahseder. Soruların yanıtı üçüncü sezona kalmıştır. 

Lulu ile ilgili başka bir nüans da, kitaptaki Lulu'nun zayıf karakterli olmasıdır. Son anda Olaf'a Baudelaire'lerin kimliğini ifşa ederek aslanlara atılmalarına neden olacaktır. Dizideki Lulu ise kendini feda ederek Baudelaire'leri kurtarır, Olaf Baudelaire'lerin kimliğini kendisi öğrenir. Ayrıca kitaptaki Lulu'dan eski bir V.F.D. üyesi gibi bahsedilirken dizide henüz The Austere Academy'de bu örgütle tanışır. Yine kitabın sonunda Lulu ve kel adam boğuşma sırasında yanlışlıkla aslan kuyusuna düşerken, dizide yalnızca Lulu Olaf'ın ipi kesmesi sonucu düşer.

Kitapta iki bölümdür Baudelaire yetimlerinin ulaşmaya çalıştığı ama meydana çıkmayan Mr. Poe dizide iki bölümdür olaylara seyirci olarak katılmakta, elbette Baudelaire'lere bir katkısı olmamaktadır.

Dizinin sezon finalinde, The Austere Academy'de Mrs. Bass olarak karşımıza çıkan, nesneleri ölçme takıntısına sahip matematik öğretmeni, bu kez henüz banka soymuş bir karnaval izleyicisi olarak tekrar kendini gösterir. 

Dizinin sonunda, geçitte Larry'nin bir telefon aldığını, Baudelaire yangınında sağ kalan kişinin dağa doğru gittiğini öğrendiğini duyarız. Kitapta henüz Larry karakterinden hiç bahsedilmemiştir. 

Kitapta Snicket'in Caligari Karnavalında yıllarca kaldığını öğreniriz. Dizide böyle bir atıf bulunmaz. 

Dizinin son sahnesinde, Violet ve Klaus'un içinde bulunduğu karavan geri geri kayıp uçurumdan kaymak üzeredir, burada sahne biter ve sezon sona erer. Kitapta böyle bir gerilim yaşanmaz. 

Dizide Sunny'ye sadece biraz kaş çizilir. Kitapta ise kılık değiştirme kitinden bir sakal alınıp tüm suratı kaplanarak kurda benzetilir. 

Dizinin en komik unsuru sayılabilecek tagliatelle grande kırbacı kitapta da vardır.

Kitaptan farklı olarak dizide Olaf bir noktada müzikal yapar, karnaval gösterilerini müzikle sunar. İlk sezondan bu yana dizinin tonu ara ara müzikale kaymakta, sonra neyse ki toparlamaktadır.

---

Sunny'nin artık kötü adamların elinde olduğu ve V.F.D.'nin sırrının açığa çıktığı, yeni bir iyi karakterin eklendiği hikaye önümüzdeki sezon kaldığı gerilimli sahneden itibaren devam edecek. Kalan son dört kitaptan muhtemelen bir sezon daha çıkaracaklar. 2019'da yayınlanacak yeni sezonu bekleyeduralım, ekip çalışanları da Emmy'deki 2 adaylıkları için heyecan yaşayacaklardır. Umalım kostüm performanslarının karşılığını alsınlar.

6 yorum:

deeptone dedi ki...

heey bak sormuştun yaaa film dizi kitap rutinim, yorumda yanıtladım ayrıntıylaaa yaa :) bu arada, senin blogdaki film dizileri filan geziyom arada. iyi seçimlerin hep aklımdaaaa :)

Kitaptan Filme dedi ki...

bayıla bayıla okudum :) rutin yazılarını pek severim. teşekkür ettim, her zaman bekliyorum :p

ALEV'İN DÜNYASI dedi ki...

En çok sevdiklerim kitap dizi film takipteyim canım. Harika öneriler bayıldım

Kitaptan Filme dedi ki...

Oh oh ne güzel :) hoş geldin.

Buzlar Kraliçesi dedi ki...

Merhabaa!!
Bloğuna baktım çok güzel ve önerilerinde baya iyi:)
Bu arada beni Deep gönderdi.
Tercümanmışsın sanırsam benim de hayalim:))))

Kitaptan Filme dedi ki...

selam Buzlar Kraliçesi, hoşgeldin.
Ay ay mini mini tercümanlar yetişiyor :) mesaj at bana.