3 Mart 2019 Pazar

Çizgi Romandan Diziye: Doom Patrol

1. sezon 3 bölümü geçtiğimiz günlerde yayınlanan Doom Patrol, DC Comics evreninden çıkan bir süper kahraman dizisidir. Dizide gördüğümüz karakterler ilk olarak My Greatest Adventure çizgiroman serisinin 80. sayısında (Haziran 1963) ortaya çıkar. My Greatest Adventure 85. sayıya kadar Doom Patrol'ın serüvenlerini anlatmaya devam eder. Daha sonra gördüğü ilgiden dolayı, 86. sayıdan (Mart 1964) itibaren, çizgiroman artık Doom Patrol ismiyle yayınlanmaya başlar. Seri 124. sayıyla sona erer. Daha sonra günümüze kadar uzanan bir süreçte başka sanatçılar tarafından 6 volume daha üretilecektir. 

Çizgiromandaki hikaye The Chief (Niles Caulder), Robotman (Cliff Steele), Elasti-Girl (Rita Farr) ve Negative Man (Larry Trainor) karakterlerinin etrafında döner. Dizide bu karakterler muhafaza edilir ancak geçmişleri biraz değiştirilir. Ayrıca Crazy Jane ile Eric Morden karakterleri hikayeye dahil edilir.

Hem kitapta hem de dizide, hikaye karakterlerin okura/izleyiciye tanıtılmasıyla başlar. 

Çizgiroman: Chief, bir binanın bodrumuna kurduğu karargahına 3 garabet karakteri toplayarak onlara dünyayı kurtaracak bir ekip olmayı teklif eder. Bu ilk sayfalarda üç karakterin silüeti simsiyahtır, okura gösterilmez. Geçmişlerinde çok canları yanan bu üçlü ilk başta sahip oldukları ucube yönleriyle insan içine çıkmayı kabul etmezler. Bunun üzerine Chief, hepsinin geçmişine biraz dokunarak onları ikna etmeye koyulur. Yavaş yavaş geçmişleri anlatılınca karakterlerin yüzü de okura gösterilir. Rita, bir film seti sırasında şelaleden aşağı düşer, karaya çıktığında yeryüzünden salınan tuhaf gazlara maruz kalarak genişleyip büzülme özelliği kazanır. Robotman bir araba yarışında kaza geçirir, doktor (sonradan Chief olduğunu öğreniriz) tarafından sağlam olan beyni bir robota plante edilerek hayatına robot bedeniyle devam eder. Larry'nin uçağı düşer, enkazdan kurtulduğunda aniden içinden kendisinin negatifi olan bir adam çıkar ve kendisini kurtarır, 60 saniyede bedenine dönmezse onu öldürecek bir karakterdir. Chief de nedenini bilmediğimiz şekilde yürüme yetisini kaybetmiştir, artık sadece beyniyle iyi işler yapmaktadır. Bu dörtlü Chief'in karargahının ekranında beliren "son dakika" anonsunda bir bomba ihbarı duyarlar. Bunun üzerine içgüdüsel olarak güçlerini birleştirip birkaç dakika içinde insanları kurtarırlar. Birlikte çok güçlü olabildiklerini keşfettiklerinde Chief'in teklifini kabul edip ekip olurlar.

Dizi: Flashback'le başlar. Kahramanımızın eskiden başarılı ve çok zengin bir araba yarışçısı olduğunu, bir gün iğrenç ve bayağı karısı yüzünden kontrolünü kaybedip kaza geçirdiğini "hatırlarız." Tıpkı çizgiromandaki gibi, karakterlerin yüzü ilk aşamada izleyiciye gösterilmez, onların gözünden geçmişe bakarız. Daha sonra karaktere tutulan bir ayna vasıtasıyla adamımızın robot olduğunu fark ederiz. Onun yüzüyle birlikte, depoda kalan diğer ucubelerin de yüzü ortaya çıkar. Sırasıyla karakterleri ucube yapan geçmiş deneyimlere flashback yapılır. Rita, kitaptan farklı olarak erime ve yeniden toplanma özelliğine sahiptir. Larry, kitaptan farklı olarak ilk bölümde negatif adamı ortaya çıkarmaz. Ayrıca geçmişinde eşcinsel bir ilişkisi olduğunu ve bu nedenle uçağı bilerek düşürdüğünü görürüz. O zaten yıllar öncesinden ötekileştirilmiştir. Ucube olduğunun hissettirilmesi onun için yeni bir şey değildir. Böyle bir öğeyle karakter modernize edilir. Robotman'e de acıklı bir geçmiş eklemlenir. 1996 yılında geçirdiği kazayla hafızasını kaybeder. Kendi yaşamını ve karısını yanlış hatırlar. Nihayet hafızası yerine geldiğinde aslında mutlu ve sıradan bir evlilikleri olduğunu, kendi yaptığı bir trafik kazasında ailesini kaybettiğini öğreniriz. Hikayede ihtiyaç duyduğumuz dram bu sayede eklenmiş olur. Bunların dışında Crazy Jane, 64 tane kişiliği olan deli bir karakterdir. En açıksözlü ve en deli karakterdir. Hikayenin ihtiyaç duyduğu seksi ve tahmin edilemez güzel kadın kontenjanını da bu şekilde doldururlar.

Chief tüm bu ucubeleri yıllardır Dumb köşkünde müşahede altında tutmaktadır. Onların süper güçlerini dünyanın iyiliği için kullanabileceğine inanan bir idealisttir. Bir gün dünyaya göz kulak olmak için çıktığı rutin seyahatlerin birinde, Crazy Jane'in kışkırtmalarıyla tüm ucubeler evden dışarıya kaçıp insan içine karışırlar. İşler yolunda gitmez. Rita eriyip sokakta büyük bir paniğe neden olur. Onları yok etmeye gelen tehlikenin farkına varırlar ve kaçmaya koyulurlar.

Son derece eğlenceli, 60'lar yapımı iki boyutlu absürt bir çizgiromandır. Diziye gelince, Deadpool tadında, yine absürt ancak asla iki boyutlu olmayan; eşcinselliği hasebiyle ötekileştirilmiş çocuk, gözü kara seksi esmer kadın, arkasında çok önemli kayıplar bırakmış orta yaşlı adam şeklinde artık cheesy olmuş karakterler içeren modern bir fantastik hikayeye şeklinde uyarlanmıştır. Kendini klişelere kaptırmazsa senenin en keyifli kurgularından biri olabilecek potansiyeldedir. Takipteyiz.

Hiç yorum yok: