31 Ağustos 2016 Çarşamba

Anime: Anohana The Flower We Saw That Day


Uzun ismiyle Ano Hi Mita Hana no Namae o Bokutachi wa Mada Shiranai (o gün gördüğümüz çiçek). 2011 yapımı bu anime toplam 11 bölümden oluşuyor. Bölümlerin her biri 22 dakika. 

6 tane çocukluk arkadaşının hikayesi. Jintan, Menma, Yukiatsu, Anaru, Poppo, Tsurumi daha küçük birer çocukken çok samimi arkadaşlar. Hatta kendilerini Super Peace Busters adıyla tanımlıyorlar, hep bir araya geldikleri bir kulübeleri bile var. Derken aralarından biri bir kaza sonucu ölüyor, çocukların geri kalanı bu olaydan sonra dağılıp birbirlerinden uzaklaşıyorlar. 

Lise çağına geldiklerinde Jintan bir gün ölen Menma'nın halüsinasyonunu görüyor. Bu tek bir seferle kalmıyor üstelik, daha sonra Jintan sürekli olarak Menma'yı görebiliyor, hatta geceleri aynı evde kalıyorlar. Jintan, Menma'nın dünyevi bir şeye takılmış olabileceğini, bu nedenle cennete gidemediğini düşünerek bunun ne olduğunu çözmeye çalışıyor. 

Bu arada Menma ölmeden önce bir dileği olduğunu, ama dileğinin ne olduğunu hatırlayamadığını söylüyor. Jintan, Menma'nın bu dileğini gerçekleştirirse onun cennete gideceğini düşünerek araştırmaya başlıyor. 

Eski grup tekrar bir araya geliyor, tabii hepsi değiştiği için başta tekrar uyum sağlamaları kolay olmuyor. Menma'nın çevresinde toplanarak geçmişleriyle yüzleşme sürecine giriyorlar ve olaylar gelişiyor. 

Dramatik bir anime olduğunu söyleyelim. Menma karakteri hayat dolu, canlı, neşeli bir ölü. Kendinden çok başkalarını düşünüyor, eski arkadaşlarının tekrar bir araya gelmesi için çabalıyor, herkesin mutlu olmasını istiyor. Böyle deli dolu bir karakterin aslında ölü olduğunu bilmek izleyici için son derece dramatik, son bölümdeyse bu dram tavan yapıyor.

Jintan'ın annesinin ölümü, Menma'nın ölümü karşısında annesinin güçsüzlüğü, aşklarına karşılık alamayıp acı çeken grup üyeleri gibi bir sürü dram öğesi var. Açıkçası bu öğeler bir yetişkin için çok çiğ, dolayısıyla anime bence 15-18 yaş aralığına daha çok hitap ediyor gibi.

Aşk hikayelerine bol bol yer verilmiş. Çoğu kişi gruptaki birine aşık ve açılamıyor. Böyle böyle beş altı tane aşk hikayesi var. Bu karşılıksız aşklar beşgeninin en umutsuz vakası Tsurumi. Soğuk ve ukala bir kız olduğu için insanda antipatiyle karışık bir acıma hissi uyandırıyor. Poppo ise bu beşgene hiç katılmadan, kendi halinde yaşayan tek kişi. Para biriktirip dünyayı gezme hayalini gerçekleştiriyor. Muhtemelen birçok kişinin favori karakteri, ben de dahil. Zaten Menma'nın Jintan'a göründüğünü hiç sorgulamadan heyecanla kabul eden tek karakter de kendisi.

Bölüm sayısı az olduğu için kısa sürede tüketilebilir bir anime. Konusu çok ahım şahım olmasa da karakterleri izlemek keyifli.

Hiç yorum yok: