13 Aralık 2016 Salı

Film: Desierto (2015)

Jonás Cuarón’un yönettiği, 2015 yılında gösterime giren, Meksika-Fransa ortak yapımı gerilim filmi. Göçmen kaçakçılığı yapan üç kişi liderliğinde, bir grup Meksikalı bir kamyonetin kasasına atlayıp Amerika sınırını geçmek üzere yola çıkarlar. Sınıra yürüme mesafesi kadar yakın bir yerde kamyonet bozulur, göçmen kaçaklardan biri olan Moises (Gael García Bernal), arabalardan anladığını söyleyerek duruma bakar, arabanın tamir edilemeyeceğini söyler. (Bundan sonra gruptaki her kimin yardıma ihtiyacı olursa cesur Moises koşacaktır, filmin iyi adamıdır). Yolu yaya olarak sürdürürler. Onlar çöldeki yürüyüşlerini sürdüredursun, kamera yönünü sınırın Amerika yönüne çevirir. Burada Meksikalı kaçak göçmenlerden nefret eden, ırkçı Amerikalı Sam (Jeffrey Dean Morgan) karakteri ortaya çıkar. Kamyoneti, tüfeği, viskisi ve av köpeğiyle birlikte tehlikeli bir profil çizer. Polis kaçak göçmenlere tepkisiz kaldığı için kendisini eyleme geçmek zorunda hisseder. Filmin kötü adamıdır. Silahlı Sam ve Moises‘in savunmasız grubu çölde karşılaştığında, 1 saat sürecek olan kovalama da başlar. Filmin sonunda iyi adam, kötü adamı şiddete başvurmadan yenmeyi başarır.

Lafı dolandırmayan net, akıcı, gerilim dozajı ve anlatımı çok yerinde bir film. Kadrosunun sinemaseverler için çok heyecan verici olduğunu söyleyelim. Jonás Cuarón: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Gravity, Children of Men, Y Tu Mamá También filmlerinin yönetmeni Alfonso Cuarón‘un oğlu. 1981 doğumlu genç bir yönetmen. Desierto onun yönettiği 4. film. ‘Sinemanın 3 Amigosu‘ adıyla anılan Alfonso Cuarón, Guillermo del Toro ve Alejandro González Iñárritu arasında yetişmiş bir sinemacı olduğu için, insanların ondan beklentisi büyük. 

Gael García Bernal: Yine sinemacı bir aileden gelen 1978 doğumlu oyuncu. Hem baba Cuarón hem de oğul Cuarón‘la çalışma fırsatı bulmuş. Kendisini Y Tu Mamá También‘den beri takibe almış durumdayım. Jeffrey Dean Morgan: Supernatural severler yüzlerce bölümdür Morgan‘ı özlemle anıyor. Geç bulup çabuk kaybettiğimiz için yeni filmlerini izlemek heyecan verici. Üstelik bu filmde de (bir tür) avcı rolünde, işini ustalıkla sürdürmeye devam ediyor. Ama ne yazık ki bu filmde kötü adam ve zombileri değil, gerçek insanları öldürdüğü için ondan hoşlanmıyoruz. Diego Cataño: 1990 doğumlu genç bir oyuncu. Narcos‘taki La Quica rolüyle hatırlıyoruz kendisini. Yüzünü tekrar benzer bir rolde görmek keyifli. Bu arada Narcos‘u henüz izlemediyseniz şiddetle tavsiye ederim.

İlgi çekici kadrosuna rağmen IMBD puanı (5.8) oldukça düşük. Dünya genelinde çok beğeni toplamadı bu film. İnsanlar karakterleri derinleştirmediği ve politik bir teması olmasına rağmen suya sabuna dokunmadığı için çok eleştirdiler. Yalnızca sonuna kadar canlı kalmayı başaran iki karaktere biraz derinlik katılmış. Amerikalıların Meksikalıları neden kabul etmesi gerektiğiyle ilgili bir açıklama yapılmamış. Meksikalıları göçe iten nedenler gösterilmemiş.

Bu yorumlara katılıyorum, ama bence bunlar filmin ayırt edici özellikleri zaten. İki boyutlu, kolay anlaşılır, net bir film ve bu nedenle ben çok beğendim. Yukarıdaki basit özetten de gördüğünüz gibi, ortada nasıl bir kavga olduğu, karakterlerin hangi tarafa mensup olduğu, yönetmenin duruşu son derece açık. İzleyiciler nasıl olsa biliyor diyerek detayına inilmemiş.

Daha fazla detay katılsaydı, daha uzun bir film olması gerekirdi. Kısa bir giriş yapıp kovalama sahnelerine geçiyorlar ve tertemiz bir şekilde sona bağlıyorlar. Bence tam da olması gerektiği uzunlukta olmuş. Bu filme politik bir yön yüklemekten çok, filmi gerilim türünde incelemek daha yerinde olacaktır. Gerilim türünün çok sağlam bir örneği bence.

Şiddetle tavsiyedir.

Hiç yorum yok: