16 Eylül 2017 Cumartesi

16. Filmekimi'nde Kitaplardan Uyarlanan Filmler!

Filmekimi'ne sayılı günler kala, romandan uyarlanan ve edebi göndermeler içeren filmleri derledik. Edebiyata meraklı sinemaseverler film seçimlerini yapmadan önce bu yazıyı mutlaka okumalılar.



Yönetmen: Luca Guadagnino
Oyuncular: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel, Victoire Du Bois 
Ayrıntılar:
İtalya, Fransa / 2017
DCP / Renkli / 130’
İngilizce, İtalyanca, Fransızca; Türkçe altyazılı

Amerikalı yazar André Aciman'ın 2007'de yayınlanan aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Roman, 1980'ler İtalya'sında, 2 genç erkek arasındaki eşcinsel aşkı konu alır. Sel Yayıncılık'tan Adınla Çağır Beni ismiyle Süha Sertabiboğlu çevirisini okuyabilirsiniz



Yönetmen: Wim Wenders
Oyuncular: Alicia Vikander, James Mcavoy, Celyn Jones, Audrey Quoturi, Alex Hafne
Ayrıntılar:
Fransa, Almanya, İspanya / 2017
DCP / Renkli / 112’
İngilizce; Türkçe altyazılı

Savaş muhabiri J.M. Ledgard'ın aynı isimli romanından uyarlanır. Romanda İngiliz James More, Cihatçılar tarafından Afrika'da tutsak tutulan, El-Kaide'nin hareketlerini takip eden bir su uzmanıdır. Yarı Fransız yarı Avusturyalı Danielle Flinders ise işine tutkuyla bağlı bir biyomatematikçidir. Tesadüfen karşılaşırlar ve aralarında aşk başlar. Kariyerlerine olan bağlılıkları ve ülke ülke gezmeleri nedeniyle kavuşamazlar.

3- ZAMA


Yönetmen: Lucrecia Martel
Oyuncular: Daniel Giménez Cacho, Lola Dueñas, Matheus Nachtergaele, Juan Minujín
Ayrıntılar:
Arjantin, Brezilya / 2017
DCP / Renkli / 115’
İspanyolca; Türkçe altyazılı

Arjantinli yazar Antonio di Benedetto’nun 1956 tarihli aynı adlı varoluşçu romanından uyarlanır. Hikayenin protagonisti Don Diego de Zama, 18. yüzyılda İspanya'nın sömürgesi olan Paraguay'da terfi almayı bekleyen bir sömürge görevlisidir. Dostoyevski'den etkilenen yazar, varoluşçu bir üslupla yazar, hareketler hiçbir şeyi değiştirmemektedir. Arjantin edebiyatı için önemli bir kitap olarak kabul edilir.

4- THELMA


Yönetmen: Joachim Trier
Oyuncular: Eili Harbo, Okay Kaya, Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen
Ayrıntılar:
Norveç, İsveç, Fransa, Danimarka / 2017
DCP / Renkli / 116’
Norveççe; Türkçe altyazılı

Bir roman uyarlaması olmasa da, IKSV film tanıtımında şöyle der: Norveç’in en önemli sinemacılarından Joachim Trier bu kez gerçeklikten bir nebze uzaklaşıyor ve âşık olunca doğaüstü güçlere kavuşan bir genç kızın hikâyesini beyazperdeye aktarıyor. 1980’lerin Japon animeleri, Stephen King romanları ve synthesizer müziklerinden ilham alan filme adını veren Thelma, kasabadaki hayatını ve dindar ailesini geride bırakarak Oslo’ya, üniversitede biyoloji okumaya giden çekingen bir kızdır. Burada, güzel sınıf arkadaşı Anja’ya âşık olur, ancak bu durum Thelma’ya fazla ağır gelir. İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale kazanan Reprise / Tekrar ve Oslo, 31 Ağustos filmleriyle tanıdığımız Joachim Trier’in özel efektlerden destek alan ve Norveç'in oscar adayı seçilen filmi Thelma, uluslararası prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yaptı. Japon animeleri, Stephen King romanlarını ve synthesizer'ı bir araya getiren filmekimi ekibinin bir bildiği vardır herhalde.


Yönetmen: Danny Strong
Oyuncular: Nicholas Hoult, Kevin Spacey, Laura Dern, Brian D'arcy James, Hope Davis, Zoey Deutch
Ayrıntılar:
ABD / 2017
DCP / Renkli / 106’
İngilizce; Türkçe altyazılı

Çavdar Tarlasında Çocuklar'ın yazarı J.D. Salinger'ı konu aldığı için merakla beklenen bir filmdir. Filmekimi sitesinde yer alan tanıtım yazısıyla sizleri başbaşa bırakalım: Amerikan edebiyatının en yetkin, edebiyat dünyasının en gizemli isimlerinden J.D. Salinger yıllarca gözlerden uzak durdu; okurlarının, hayranlarının ve öğrencilerinin ulaşamayacağı bir şekilde kendini dış dünyadan soyutladı. Dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nde yapan Çavdar Tarlasındaki Asi, hem Salinger’ın kariyerinin hem de dünya edebiyatının başyapıtlarından Çavdar Tarlasındaki Çocuklar romanını yazışı ekseninde yazarın gençlik yıllarını ve pek de fazla bilinmeyen, ancak kendisine ağır bir travma kazandıran 2. Dünya Savaşı sırasında cephede geçirdiği günleri anlatıyor. Buffy’den Gilmore Girls’e birçok dizi ve filmde rol alan Danny Strong’un yönettiği bu ilk filmde yazarı Mad Max:Fury Road’dan A Single Man / Tek Başına Bir Adam’a rol aldığı filmlerde parlayan Nicholas Hoult canlandırıyor.

8 yorum:

öneri makinesi dedi ki...

Öncelikle çok güzel bir fikirle yayın yapmışsın sırf bu yüzden bile seni tebrik ediyorum <3. Son filmi özellikle merak ediyorum. Hem oyuncularını severim hem de Çavdar Tarlasında Çocukları. Yazarın hayatını ya da esinlenilmiş hayatını izlemek güzel olacak gibi :).

Kitaptan Filme dedi ki...

Cok tesekkurler :) Zama'yi cok merak ediyorum sahsen, kitabini okuduktan sonra mutlaka izleyecegim. Salinger'in hayati da bir o kadar ilgi cekici.

sineMakale dedi ki...

Rebel in the Rye filmini ben de merak ediyorum gerçekten.

Kağıt Salıncak dedi ki...

Thelma'nın fragmanını da izledim şimdi, enteresan bir birleşim olmuş. Umarım tüm filmleri izleyebilirim :))

Kitaptan Filme dedi ki...

sineMakale,
Bakalım nasıl bir film olacak? Ben umutluyum açıkçası.

Kitaptan Filme dedi ki...

Kağıt Salıncak,
Değil mi, bence de enteresan. Nasıl birleştirebilmişler bu üç alakasız şeyi :)

deeptone dedi ki...

ayyyyy listelere bayılırıım, listeciyim ben dee, bir çeşit hastalık olsa gerek bu hihi, thelma ve call me by your name ikisi de iyiydi yaaa, thelmanın yönetmeninin diğer filmleri de iyi, reprise filmine ise bayılırıım :)

Kitaptan Filme dedi ki...

başka listeler gelecek zamanla :) iyi filmlerdi.