11 Haziran 2018 Pazartesi

Kitaptan Filme: Love, Simon

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda, 1982 doğumlu Amerikalı yazar Becky Albertalli'nin 2015'te yayınlanan, coming,-of-age türündeki genç yetişkin romanıdır. Yazarın ilk kitabıdır. Türk okurlar kitapla 2017 yılında, Simon Homo Sapiens'e Karşı başlığıyla Pegasus'tan çıkan Sevinç Seyla Tezcan çevirisi sayesinde tanışır. Kitap Mart 2018'de 20th Century Fox tarafından Greg Berlanti yönetmenliğinde sinemaya uyarlanır. Simon'ı canlandıran Nick Robinson, daha önce DC ve Marvel evrenlerinden aşina olduğumuz Alexandra Shipp ve Keiynan Lonsdale dikkat çeker.

Kitabın ismi, eşcinselliğin normalleştirilmesine ve desteklenmesine karşı Muhafazakar Hristiyan Sağının attığı adımları genel olarak tanımlamak için kullanılan, bazen "gay agenda" da denilen "homosexual agenda" teriminden gelir. 

16 yaşındaki lise öğrencisi Simon Spier, kendi okulunun blog adresi üzerinden cinsel kimliğini açıklayan Blue nick'li okul arkadaşıyla internetten yazışmaya başlar. Blue'ya kendisinin de birkaç sene önce cinsel kimliğini keşfettiğini, daha önce etrafındaki kimseye açılmadığını anlatır. Empatiyle başlayıp aşka dönüşen bir sanal flört dönemine girerler. Bu arada Simon'ın sınıf arkadaşı Martin, bir gün Simon'ın açık kalan mail adresi üzerinden yazışmaları görüp ekran görüntüsü alarak ona şantaj yapar. Simon'ın yakın arkadaşı Abby ile aralarını yapmazsa yazışmaları tüm okula yayacağını söyler. Simon ve Blue'nun önce sanal kimlikleriyle cinsel yönelimlerini herkese duyurdukları, daha sonra çeşitli tatsız olaylar sonucunda her şeyi göze alarak etraflarına da açıldıkları, o güne kadar arkasına gizlendikleri hetero maskesini atıp gerçek kimlikleriyle toplum içinde ayakta durmaya başladıkları süreç anlatılır. Lise gibi acımasız bir ortamda başlarda her şey kötü gitse de, artık toplum içinde rol yapmayan Blue ve Simon zamanla her şeyi yoluna sokar. Lise çağındaki gençlerin yaşadığı heyecanları, sevinçleri okurken içinizin kıpır kıpır ettiği, sevimli mi sevimli, olumlu, yapıcı bir hikayedir. Becky Albertalli, gençlere psikolojik danışmanlık vermiş bir psikolog olarak, eşcinsel gençlerin yaşadıklarını böyle bir romanla okurlara sunar.

20th Century Fox bu hikayeyi alıp içine biraz drama katarak, lisedeki aşk ilişkilerini biraz daha karmaşıklaştırarak, Simon'ı maskülenliğinden ödün vermeyen bir karakter şeklinde tasvir ederek, içine biraz da toplumsal mesajlar ekleyerek yine sevimli sayılabilecek bir sinema filmine dönüştürür. Call Me By Your Name çakması bir film izlemeyeyim ne olur diye korkuyla ilk sahneyi atlattıktan sonra hikayenin bambaşka bir yöne gittiğini fark eden izleyici derin bir nefes alır, Simon'la birlikte Blue'yu ve kendi kimliğini açığa çıkarma heyecanını yaşar.  

Becky Albertalli, ilk kitapta Simon'ın en iyi arkadaşı Leah'yı pek derinleştirmez. Kilolu, sosyal ortamlarda biraz geçimsiz olabilen, ailesi hakkında çok fazla bilgi vermeyen, kimseye daha önce söylemediği halde müziğe büyük bir yeteneği olduğunu kitabın sonunda öğrendiğimiz Leah da Albertalli için üzerine eğilmesi gereken başka bir "anormal" karakterdir. 2018 yılında yayınlanan Leah on the Offbeat kitabında Albertalli hikayenin merkezine Leah'yı alır.

Filmde Blue ve Simon gmail üzerinden yazışır. Simon frommywindow1@gmail.com adresini kullanırken, bluegreen118@gmail.com adresini kullanır. Gerçek hayatta Simon'ın adresine mail attığınızda, kitapta da aralarındaki diyaloglarda pek çok kez bahsi geçen Oreo ile ilgili şöyle sevimli bir otomatik yanıt alırsınız:
Why are you emailing me when you could be eating Oreos?

Love,
KİTAPLA FİLM ARASINDAKİ FARKLAR
  • Kitap doğrudan Martin'in Simon'a şantaj yaptığı sahneyle başlar. Daha sonraki bölümlerde flashback yaparak Blue'yla tanışmalarını vs. anlatır. Film ise kronolojik sırayla ilerler. Simon'ın Blue'ya ilk mesajı atmasından önce başlar. 
  • Kitapta Leah, Abby'nin incecik bir kız olduğunu söyler. Filmde Abby balık etlidir. 
  • Filmde Martin ona şantaj yaptığında Simon bunu Blue'ya söyler. Kitapta kendine saklar. 
  • Kitapta Blue post yazarken mail adresini herkese açık şekilde görünmez, Simon yorum yazarak adresini ister, o da Simon'a mail atar. Filmde Blue'nun mail adresini postun üzerinde açık şekilde görürüz. 
  • Kitapta Simon'ın Alice isminde bir ablası vardır, üniversiteyi şehir dışında okuduğu için onlarla birlikte yaşamaz. Filmde bu karakter tamamen çıkarılmıştır. 
  • Kitapta Martin şantaj yaptıktan sonra okul kantininde Abby'yle yakınlaşmak için Simon'ların masasına oturmaya çalışır, filmde Martin'in böyle bir çabası yoktur. 
  • Kitapta Martin Simon'dan daha uzun, yüz hatları iri ve belirgin olarak tasvir edilir. Filmde daha ufak tefektir, yüz hatları da normaldir. 
  • Kitapta Ms. Albright kızıl saçlı bir kadınken filmde esmerdir. Ayrıca filmde çok daha güçlü ve sağlam bir karaktere dönüşür.
  • Filmde Bram'in evine davet edilirler, kostümleri burada giyerler. Kitapta ise evde kalıp annesinin verdiği davete yardım etmek için kostümlü partiye Bram katılmaz.
  • Kitapta Simon'ın ailesi araba sürüşü konusunda çok takıntılıdır. Filmde böyle bir vurgu yoktur. 
  • Kitapta Bieber Golden Retreiver cinsi bir köpekken, filmde küçük bir cins köpektir. 
  • Filmin aksine, kitapta Simon'ın kız kardeşi Nora yemek yapmaya meraklı değildir. Çekingen ve konuşmayan bir karakterdir. 
  • Kitapta Freud kostümünü Martin değil Nora'nın yaşlarında ismini bilmediğimiz başka bir karakter giyer. 
  • Kitapta Nick Yahudidir, filmde böyle bir bilgi verilmez.
  • Kitapta Abby, iki hafta önce kendisine teklif eden Ty Allen'la birlikte gideceği için partiye Martin'le birlikte gitmeyi reddeder. Filmde tam olarak buna karşılık gelen bir sahne olmasa da, Simon diğerlerine söylemeden Martin'i Bram'in partisine davet ederek ikisinin baş başa takılmasına ön ayak olur.
  • Filmde sarhoş olduğu akşam Simon'ı eve Leah getirir ve akşam onunla aynı odada kalarak Simon'a çok da açık vermeden hislerinden bahseder. Kitapta sarhoş olduğu akşam ailesi Simon'ı alıkoyar ve 2 haftalık oda cezası verir.
  • Kitapta Simon'ın Blue olabilecek kişiler listesinde okul arkadaşı Cal ve Martin bulunur. Hatta Blue'ya senin Cal olduğunu anladım şeklinde bir pot kırar. Filmde ise sırasıyla Bram, Waffle House'daki garson çocuk ve Cal'den şüphelenir.
  • Kitapta Martin, Abby ile yalnızken ona teklif eder, Abby reddeder. Filmde Martin, maç öncesi açılış seremonisinde mikrofonu ele geçirip herkesin önünde teklif eder ve reddedilir. Hatta daha sonra kendi rezilliğini örtmek için Simon'ı ifşa eder. 
  • Kitapta ilk olarak Blue mailinin sonuna Love yazmaya başlar. Filmde Simon yanlışlıkla yazar, fark ettiğinde çok utanır, daha sonra karşılık görünce böyle devam ederler. 
  • Kitapta bir mailinde Blue, "heteroseksüel (ve beyaz) olmak sanki normal olmak zorundaymış gibi..." şeklinde bir laf söyleyerek siyahi olduğunun ipucunu verir. 
  • Kitapta Leah duygularını Simon'a açmaz. Ondan hoşlanıp hoşlanmadığını bilmeyiz. Genellikle Nick'in olduğu ortamlarda Abby'ye karşı hırçın davrandığı için Nick'ten hoşlandığını varsayarız. 
  • Kitapta Leah ve Nick hiç birlikte takılmazlar.  Filmde Simon'ın yönlendirmeleriyle bir akşam takılırlar.
  • Kitapta Martin'in blogdan yayınladığı Simon'ı ifşa etme mektubu, filmdekinden çok daha sert ve kırıcıdır. 
  • Kitapta Martin, Simon'ın Blue ile olan yazışmalarının ekran görüntüsünü en başlarda siler, yazdığı ifşa mektubuna bunları eklemez. Filmde tüm yazışmaları da mektuba ekler. 
  • Kitapta Waffle House'da çalışan garson çocuk Martin'in gay kardeşidir. Filmde Martin'le aralarında bir bağlantı bulunmaz. 
  • Filmde Martin Simon'ı ifşa ettikten sonra, Nick ve Abby çıkmaya başladıklarında, Simon'ın kendilerini bilerek ayırmaya çalıştığını ve Nick'i bilerek Leah'ya yapmaya çalıştığını öğrenince hepsi birden Simon'a küser. Simon okulda herkes tarafından dışlanan, arkadaşlarının da küstüğü, yalnız bir insana dönüşür. Kitapta arkadaşları ondan uzaklaşmaz. Abby durumu öğrendiğinde kendi ilişkilerime ben karar veririm diyip ona kızar ve birkaç gün konuşmazlar, ama sonra Abby Simon'dan özür diler, araları düzelir. 
  • Kitapta Cal biseksüeldir, hatta bu nedenle bazen Simon'la belli belirsiz yakınlaşırlar. Filmde bu yoktur. 
  • Kitapta Simon gözlük takar. Filmde sadece ergenken takmıştır, 16 yaşındaki halinde gözlüksüzdür. 
  • Kitabın sonunda parkta Blue'yu beklerken lisedeki arkadaşları orada değildir. Filmde herkes tek yürek Blue'nun gelmesini beklemek için parka akın etmiştir. 
  • Film dönme dolap sahnesiyle biter. Kitapta bundan sonrası da biraz anlatılır. 
  • Anne karakterini oynayan Jennifer Garner'ın Simon'ı hala çok sevdiğini söylediği sahne kitapta yoktur. Hatta filme de Jennifer'ın isteği üzerine sonradan eklenir, bir bakıma filmin mesajı haline gelir.
  • Kitapta Simon'ın mail adresi hourtohour.notetonote@gmail.com iken filmde frommywindow1@gmail.com'dur. 
  • Kitapta Blue, nick'inin gerçek ismini andırdığını açıklar: Abraham Louis Greenfeld ve doğum tarihi 18 Ocak. Filmde böyle bir açıklama yoktur.
  • Kitapta Ethan karakteri yoktur. Filmde Simon'dan çok önce gay olduğunu açıklamış böyle bir siyahi karakter bulunur.  
  • Kitapta okuldaki gıcık öğretmen Mr. Worth karakteri bulunmaz. 
  • Kitapta Blue, Simon'ın gerçek kimliğini anlar ve bunu Simon'a söyler. Simon ise onun Cal olduğunu sanır. Filmde böyle bir tahmin yoktur.

3 yorum:

Pastel dedi ki...

Kitapla film arasındaki farklılıkları yazmanız güzel olmuş, takip ediyorum blogunuzu :)

Kitaptan Filme dedi ki...

Pastelden, hoş geldin o zaman :)

Merve Şahin ve Kitapları dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.