12 Temmuz 2018 Perşembe

2018'de Vizyona Girecek 34 Uyarlama Film

Ready Player One, Annihilation gibi merakla beklenen roman uyarlamalarıyla giriş yaptığımız 2018 yılının ikinci yarısında da okurları ve izleyicileri heyecanlandıran uyarlamalarla karşılaşacağız. Fantastik romanların, çocuk romanlarının yanı sıra bu sene izleyiciyi ilginç temalar bekliyor. Uyuşturucuyla mücadele, eşcinsellik, ırkçılık, gerçek gazetecilik hikayeleri, apokaliptik hikayeler, biyografiler, tarihi uyarlamalarla karşılaşacağız.



21 yaşındayken geçirdiği bir araba kazası nedeniyle felç geçiren John Callahan, kazanın ardından yeteneklerini hayata geçirir ve çizerlik kariyerine başlar. Genellikle kara mizah türünde çizen Callahan'ın kendi kaleme aldığı anılarından uyarlanan filmde, Callahan'ı Joaquín Phoenix canlandıracaktır.



Orijinal ismiyle La nuit a dévoré le monde, Pit Agarmen takma adıyla yazan Martin Page'in 2012'de aynı isimle yayınlanan romanından uyarlanır. Sam bir sabah akşamdan kalmış bir şekilde uyanır, pencereden dışarı baktığında ölü insanların Paris sokaklarında gezdiğini görür. Kendini bu tuhaf durumdan korumaya ve hayatta kalmaya çalışacaktır. Hollywood zombilerinden sıkılanlar için Eiffel manzaralı zombileri izlemek ilginç bir deneyim olabilir.



Amerikalı yazar Emily M. Danforth'un 2012 yılında yayınlanan aynı isimli coming-of-age genç yetişkin romanından uyarlanır. 12 yaşındaki Cameron Post, ailesinin ölümü üzerine muhafazakar teyzesinin yanında yaşamaya başlar. Eşcinselliğini keşfetmeye başlayan Cameron, burada arkadaşıyla romantik bir ilişkiye başlar. Bunun üzerine teyzesi tarafından bu "sapkın" eğilimlerinden kurtulması için bir eşcinsel kampına gönderilir. Chloë Grace Moretz, Cameron Post'u canlandırır. 



Steve Alten'ın ilk olarak 1997'de yayınlanan 7 kitaplık Meg serisinden sinemaya uyarlanır. ABD deniz kuvvetleri dalgıcı baş kahraman Jonas Taylor, okyanusta yok olmuş bir köpekbalığı türü olan Megalodon'lara rastlar ve olaylar gelişir. 1997'den beri devam eden ve nihayet 2018'de son bulacak olan film projesinde Jonas Taylor'ı Jason Statham canlandıracaktır. 



Colorado Springs Polis Departmanının ilk Afrikan-Amerikan polisi olan Ron Stallworth, ırkçı radikal sağcı organizasyon Ku Klux Klan'ın yerel örgütünün içine sızmayı başarır. Örgüt üyeleriyle siyahilere karşı nefret söylemleriyle dolu telefon görüşmeleri yapar ve bu konuşmaları kaydeder, yüz yüze görüşmelere beyaz polis memurlarını gönderir, kayda aldığı telefon görüşmeleri sayesinde örgüt üyelerini yakalattırır. 2005 yılına kadar başarıyla sürdürdüğü kariyerinden emekli olan Stallworth, 2014 yılında Black Klansman isimli kitabıyla başından geçenleri anlatır. Spike Lee'nin yönetmenliğinde uyarlanan filmde, Stallworth'ü John David Washington canlandırır.  


Kendisi de zengin ve saygıdeğer bir aileden gelen Kevin Kwan, 2013 yılında zengin karakterlerin hayatını anlattığı Crazy Rich Asians romanını yazar. Roman okurlardan çok beğeni toplar, en çok satılanlar listesine girer. Yazar bu ilgiye 2 roman daha yazarak karşılık verecektir. Jon M. Chu'nun yönetmenliğini yaptığı, aynı isimle sinemaya uyarlanan filmde New York'lu Rachel Chu erkek arkadaşının ailesiyle tanışmak için Singapur'a gider ve olaylar gelişir. 



İngiliz yazar Nick Hornby'nin 2009'da yayınlanan aynı isimli romanından sinemaya uyarlanır. Kitap, kurgusal şarkı sözü yazarı Tucker Crowe, onun hayranı Duncan ve Duncan'ın sevgilisi Annie etrafında döner. Jesse Peretz'in yönettiği film uyarlamasında Ethan Hawke, Tucker Crowe rolünde karşımıza çıkar. 



I Know What You Did Last Summer ile ismine aşina olduğumuz, Lois Kerry takma adıyla yazan Amerikalı yazar Louis Duncan'ın 1974'te yayınlanan aynı isimli romanından uyarlanır. Genç yetişkinlere yönelik olan, doğaüstü temaları gotik bir atmosferde işleyen romanın sinema uyarlamasını Rodrigo Cortes yönetir ve Madame Duret rolünü Uma Thurman canlandırır. Ailesi tarafından yatılı okula verilen ortaokul çağlarındaki bir kız çocuğu, okulda bazı doğaüstü olaylarla karşılaşır ve olaylar gelişir.



Amerikalı yazar Meg Wolitzer'ın 2003'te çıkan aynı isimli romanından uyarlanır. Joan ve Joseph Castleman çifti uzun yıllardır evlidir. Joseph uluslar arası üne sahip bir yazardır. Joan da yazmayı sevmesine rağmen kocasının isteklerinin ve repütasyonunun öne çıktığı evliliklerinde kendi yeteneklerini geri plana atmayı seçer. Bir gün birlikte Joseph'e verilecek olan Nobel ödülünü almak için uçakta seyahat ederken artık bu duruma bir son vermeye karar verir ve olaylar gelişir. İsveç, ABD, İngiltere ortak yapımı filmi Björn Burge yönetir.



1916 doğumlu İngiliz yazar Penelope Fitzgerald'ın 1978'de yayınlanan aynı isimli romanından uyarlanır. 1959'da İngiltere'nin küçük bir kasabasında geçen romanda, orta yaşlı bir dul olan Florence Green büyük uğraşlarla ve fedakarlıklarla terk edilmiş eski bir evi alıp kitapçı dükkanına dönüştürür. Verdiği emeklerin sonucunu nihayet almaya başladığında Mrs. Gamat sahneye çıkar ve evi bir sanat galerisine dönüştürmek için Green'den satın almaya çalışır. Green'in karşı çıkması üzerine Mrs. Gamat parlamento üyesi yeğenini devreye sokarak evi Green'in elinden zorla alır. Isabel Coixet'nin yönettiği filmde Florence Green'i Emily Mortimer, Mrs. Gamat'ı Patricia Clarkson canlandırır.



"Papillon" lakaplı Henri Charrière, 1931 yılında bir kadın satıcısını öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanır. Henri suçu kesinlikle inkar etse de tutuklama kararından kaçamaz. Yarı otobiyografik, yarı kurgusal Papillon romanını ilk olarak 1969 yılında yayınlatır ve burada bir sürü diğer suçtan bahseder. Kitap Fransızlar ve daha sonra İngilizler tarafından büyük ilgiyle karşılaşır. Kitapta bahsettiği suçların çoğunu kendisi işlediğini iddia etse de daha sonra bir kısmının hapishanedeki diğer kişiler tarafından işlenmiş olduğu iddiaları ortaya atılır. Roman ilk olarak 1973 yılında, Dalton Trumbo'nun uyarladığı senaryoyla sinemaya uyarlanır. 2017 yılında, Michael Noer yönetmenliğinde, Trumbo'nun yazdığı orijinal senaryodan faydalanarak tekrar uyarlanır. Charlie Hunnam, Henri'yi canlandırır.  


Galli yazar Sarah Waters'ın 2009'da yayınlanan gotik romanıdır. Önceki romanlarının aksine, burada eşcinsellik konusunu işlemez, hikayenin merkezine bir erkek karakteri oturtur. İngiltere'de geçen hikayede, baş kahramanımız olan genç doktor, eskiden varlıklı ve saygın olup artık maddi durumları kötüleşmekte olan bir aileyle arkadaş olur ve karanlık bir atmosferde olaylar gelişir. Eleştirmenlere göre İngiltere'nin savaş sonrası karışan sınıf sistemini tasvir eden romanın film uyarlamasını Lenny Abrahamson yönetir ve doktor rolünü Domhnall Gleeson canlandırır.



Amerikalı gazeteci yazar Randall Sullivan'ın 2002'de yayınladığı LAbyrinth: A Detective Investigates the Murders of Tupac Shakur and Notorious B.I.G., the Implication of Death Row Records' Suge Knight, and the Origins of the Los Angeles Police Scandal isimli, Tupac Shakur ve Christopher Wallace'ın ölümlerini irdeyen kitabından uyarlanır. Brad Furman yönetmenliğinde çekilen filmde Russell Poole'u Johnny Depp canlandırır.



Darcey Bell'in aynı isimli ilk romanından sinemaya uyarlanır. Annelikle ilgili blog yazan Stephanie, en yakın arkadaşı Emily'nin birden bire ortadan kaybolmasının üzerindeki sır perdesini kaldırmak için araştırmalar yapar. Roman gezici bakış açısıyla yazılır, olayları çeşitli karakterlerin gözünden takip edersiniz. Fox 2000, 2016 yılında film haklarını satın alarak Paul Feig yönetmenliğinde sinemaya uyarlar. Stephanie'yi Anna Kendrick, Emily'yi Blake Lively canlandırır.



Atonement'ın yazarı 1948 doğumlu İngiliz Ian McEwan'ın 2014'te yayınlanan romanından uyarlanır. Aile Hukukunda uzmanlaşmış olan yüksek mahkeme yargıcı Fiona Meye, kariyerinde sürekli olarak aileyle ilgili hassas kararlar vermek zorunda kalır, gergin dönemlerden geçer. Jack'le evliliklerinin kopma noktasına geldiği bir dönemde, 18 yaşını doldurmasına 3 ay kalmış bir gencin davasıyla ilgili bir karar vermesi gerekir. Yehova'nın Şahitleri'ne mensup olan genç, dini inancı gereği kendisine kan verilmesini reddetmektedir ve bu durum onun ölümüne sebep olacaktır. Richard Eyre'in yönettiği filmde Fiona Meye karakterini Emma Thompson ve Jack karakterini Stanley Tucci canlandırır.



1938 doğumlu Amerikalı yazar John Bellairs'in aynı isimli çocuk romanından uyarlanır. Lewis Barnavelt yetim kaldıktan sonra gizemli amcası Jonathan Barnavelt ile birlikte yaşamak üzere Michigan'a taşınır. Burada önce amcasının falcı olduğunu öğrenir, daha sonra da komşuları Florence Zimmerman'ın büyücü olduğunu öğrenir ve olaylar gelişir. Eli Roth'un yönettiği film uyarlamasında Jonathan'ı Jack Black, Bayan Zimmerman'i Cate Blanchett canlandırır.



The Lost City of Z'nin yazarı Amerikalı gazeteci David Grann'in 2003 yılında The New Yorker'da yayınlanan makalesinden uyarlanır.  Forrest Tucker'ın gerçek hikayesinden esinlenilir. Elisabeth Moss, Robert Redford ve Casey Affleck'in başrollerde oynadığı filmi David Lowery yönetir.



Amerikalı yazar David Sheff'in 2008'de yayınlanan Beautiful Boy: A Father's Journey Through His Son's Addiction isimli anı kitabından uyarlanır. Ailecek oğlu Nic'in uyuşturucu bağımlılığıyla savaşırlar. İlk olarak The New York Times'ta bir makale olarak yayınladığı anılarını zamanla büyüterek kitaplaştırır ve çok satanlar listesine girer. Felix Van Groeningen'in yönettiği film uyarlamasında David'i Steve Carrell, Nic'i Timothéw Chalamet canlandırır. 



Tarih profesörü James R. Hansen'ın yazdığı, 2005 yılında First Man: The Life of Neil A. Armstrong ismiyle yayınlanan biyografisinden uyarlanır. Neil Armstrong'un ilk resmi biyografisidir. Damien Chazelle yönetmenliğinde uyarlanan filmde Armstrong'u Ryan Gosling canlandırır. 



1988 doğumlu Afrikan-Amerikan yazar Angie Thomas'ın 2017'de yayınlanan aynı isimli genç yetişkin romanından uyarlanır. Thomas, yazdığı kurgularla ABD'de yaşayan Afrikan-Amerikan genç yetişkinlere örnek olmayı ve Black Lives Matter hareketine dikkat çekmeyi planlar. George Tillman Jr. yönetmen koltuğundadır. 

21. Mowgli


1865 doğumlu İngiliz gazeteci, roman yazarı Rudyard Kipling'in The Jungle Book hikayelerindeki baş kahramanı Mowgli'den esinlenilerek sinemaya uyarlanır. Kurtların yetiştirdiği vahşi bir çocuğu anlatan hikayenin film uyarlamasını Andy Serkis yönetir. Cate Blanchett, Benedict Cumberbatch ve Christian Bale gibi isimlerle dikkat çekici bir oyuncu kadrosuna sahiptir.



1939 doğumlu Amerikalı yazar Lee Israel'in aynı isimli anı kitabından uyarlanır. Israel, yayıncısının teklifi üzerine kozmetik sektörünün önde gelen isimlerinden Estée Lauder'in izinsiz açık saçık bir biyografisini yazmaya başlar. Haberi alan Lauder, Israel'i vazgeçirmek için rüşvet teklif eder. Israel rüşvet teklifini kabul etmeyecektir ancak daha sonra anı kitabında bundan pişman olduğunu itiraf edecektir, çünkü Lauder ustaca bir hamleyle aynı anda kendi biyografisini yayınlatarak Israel'in yükselen kariyerini keskin bir düşüşe uğratır. Bu olaydan sonra bir daha edebiyat dünyasında tutunamayan Israel daha sonra edebi hırsızlık da yapacaktır. Film uyarlamasında Lee Israel'i Melissa McCarthy canlandırır.



Don Keith ve George Wallace'ın 2012 yılında Firing Point ismiyle yayınlanan romanlarından sinemaya uyarlanır. Kaçırılan Rusya Başkanı'nı kurtarmak için ABD Deniz Kuvvetleriyle iş birliği yapan Amerikalı bir deniz altı kaptanı hikayenin merkezindedir. Oyuncu kadrosunda Gary Oldman ve Gerard Butler isimleri dikkat çeker.  

24. Beoning


Dünyaca ünlü Japon yazar Haruki Murakami'nin ilk olarak 1993 yılında yayınlanan The Elephant Vanishes kitabındaki kısa hikayelerden biri olan, ilk olarak 1983 yılında The New Yorker'da yayınlanan Barn Burning'den sinemaya uyarlanır. Hae-mi seyahate çıkacağı için kedisini komşusu ve arkadaşı Jong-Su'ya bırakır. Döndüğünde Ben ismindeki gizemli erkek arkadaşını da yanında getirir. Ben, gizli hobisini onlara açıklar ve olaylar gelişir.



1776 doğumlu fantastik ve gotik hikayeler yazan Prusyalı romantik yazar Ernst Theodor Amadeus Hoffmann'ın aynı isimle 1816'da yayınlanan hikayesinden uyarlanır. Bir genç kızın büyülü bir dünyada başından geçen olayları anlatır. Oyuncu kadrosunda Keira Knightly, Helen Mirren ve Morgan Freeman gibi isimler yer alır. 



Arkansaslı tutucu bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Garrard Conley'nin 2016 yılında Boy Erased: A Memoir ismiyle yayınlanan anı kitabından uyarlanır. Papaz babası ve tutucu aile ortamı içinde eşcinselliğini keşfetmeye başlayan Conley, ailesi tarafından "tedavi" amacıyla eşcinsel dönüştürme terapisine gönderilir. Joel Edgerton'un yönettiği film uyarlamasında Nicole Kidman ve Russell Crowe gibi isimler oynar. 



İsveçli yazar Stieg Larsson dünya çapında ses getiren 3 kitaplık Milenyum Serisini (Ejderha Dövmeli Kız, ...) yazdıktan sonra, yayınevi Norstedts 2004 yılında kalp krizi nedeniyle yazar öldüğünde, dördüncü kitap için İsveçli gazeteci yazar David Lagercrantz'la anlaşır. Lagercrantz'ın yazdığı ilk devam romanı 2015'te yayınlanır. Film uyarlamasının başrolünde Clair Foy yer alır.



Dr. Seuss ismiyle yazan 1904 doğumlu çocuk kitabı yazarı, politik çizer Theodor Seuss Geisel'in 1957'de yayınlanan How the Grinch Stole Christmas! hikayesinden uyarlanır. Grinch karakterini Benedict Cumberbatch seslendirir.



Fantastik Canavarlar hikayesinin devam filmidir, senaryosunu hikayenin yazarı J.K. Rowling yazar. İlk filmde de başrolde oynayan Eddie Redmayne'in yanı sıra Jude Law ve Johnny Depp gibi isimler oyuncu kadrosunda yer alacaktır.



House of Cards sevenlerin kaçırmaması gereken bu film, Amerikalı senatör Gary Hart'ın 1988 yılında yaptığı başkanlık kampanyasını konu alır. HoC'ın ikinci sezonunda kendisi olarak rol alan gazeteci Matt Bai'nin yazdığı All the Truth Is Out: The Week Politics Went Tabloid kitabından uyarlanır. Jason Reitman'in yönettiği filmde Gary Hart'ı Hugh Jackman canlandırır.

31. Judy


Meryl Streep'li Florence Foster Jenkins'in uyarlandığı Glorious! komedi oyununun yazarı olarak tanıdığımız Peter Quilter'ın yazdığı End of the Rainbow müzikalinden sinemaya uyarlanır. Amerikalı şarkıcı Judy Garland'ın ölmeden önceki son zamanlarını konu alır. Rupert Goold'un yönettiği filmde, Judy'yi Renée Zellweger canlandırır.



Tarihçi John Guy'ın 2004 yılında yayınlanan, İskoçya Kraliçesi Mary'nin hayatını anlattığı My Heart is My Own: The Life of Mary Queen of Scots kitabından sinemaya uyarlanır. Josie Roirke'nin yönettiği filmde Mary'yi Saoirse Ronan canlandırırken, Kraliçe Elisabeth I'i Margot Robbie oynar. Ayrıca Guy Pearce, David Tennant gibi isimler dikkat çeker.



İngiliz çocuk kitabı yazarı Philip Reeve'in yazdığı, kendisi ve fanları tarafından gayriresmi olarak Mortal Engines Quartet ismiyle anılan, resmi ismi ise The Hungry City Chronicles olan serinin ilk romanı Mortal Engines'den sinemaya uyarlanır. Hikaye Londra'da, post-apokaliptik bir atmosferde geçer. İnsanlar dev makinelerle küçük kasabalara saldırıp kaynaklarını ele geçirerek hayatta kalmaya çalışır. Christian Rivers'ın yönettiği filmde Hugo Weaving, Stephen Lang, Robert Sheehan gibi isimler yer alır.



1899 Avustralya doğumlu İngiliz yazar Pamela Lyndon Travers'in yazdığı ünlü Mary Poppins serisinden esinlenilir. Oyuncu kadrosunda Emily Blunt, Meryl Streep, Colin Firth gibi isimler yer alır.

7 yorum:

Kitaptan Filme dedi ki...

Kitabı bozmuşlar mı acaba endişesini iyi biliriz :) teşekkürler :)

öneri makinesi dedi ki...

Ya sen bir harikasın' Harika bir liste okudukça heyecanlanıyorum, merak ettiğim filmler hep. Desene bu filmler birbir çıktıkça bizi de harika yazılar bekliyor <3.

Eline meeğine fikrine sağlık!

Kitaptan Filme dedi ki...

Cok tesekkurler oneri makinesi :) beni de cok heyecanlandiran filmler var, kendime bazilarini sectim kitaplarina baslayacagim :) sonrasinda bolca yorumlasiriz artik.

Hayalmeyal dedi ki...

Güzel bir liste olmuş bu listeye
Jack London'ın ünlü romanı Beyaz Dişin fragmanı yeni yayınlanan animasyon filmini de ekleyebiliriz.

Kitaptan Filme dedi ki...

Gözümüzden kaçan filmlerden ✌️✌️ harikasınız.

deeptone dedi ki...

the meg var mı nette yaaa :)

Kitaptan Filme dedi ki...

Kötü kalitelisini bulursun :)