18 Temmuz 2018 Çarşamba

Kitaptan Diziye: A Series of Unfortunate Events - (#5) The Austere Academy

Lemony Snicket takma adıyla yazan Amerikalı yazar Daniel Handler'in 13 kitaplık çocuk kitabı serisi A Series of Unfortunate Events (Talihsiz Serüvenler Dizisi), ilk olarak 2004 yılında Jim Carrey'li sinema filmine uyarlanır. Netflix 3 sezonluk bir dizi uyarlamasını yapmakta gecikmez. Her kitabın toplam 2'şer bölümde anlatıldığı, 8 bölümden oluşan ilk sezon 2017'de yayınlanır. İkinci sezon ise, 2018 Mart ayının sonunda seyirciyle buluşur. 10 bölümden oluşan sezon, 5., 6., 7., 8. ve 9. kitapları işlemektedir. 

Serinin 5. kitabı, The Austere Academy ilk olarak 2000 yılında HarperCollins'ten çıkmıştır. Türkiye'de ise Nurettin Elhüseyni çevirisiyle Katı Kurallar Okulu adı altında Doğan ve Egmont Yayıncılık tarafından yayınlanır.

2 bölümden oluşan dizi uyarlamasını, geçen sezon The Bad Beginning ve The Wide Window bölümlerini de yöneten Barry Sonnenfeld yönetir. Kemik oyuncu kadrosu geçen sezonla aynı olmakla birlikte, her kitapta olduğu gibi hikayeye yeni yan karakterler eklenir. Quagmire safirlerinin varisleri Quagmire üçüzlerinden Isadora ve Duncan, kütüphaneci Olivia Calaben, Castle dizisinden tanıdığımız taksi şoförü Jacques Snicket, Okul Müdürü Nero, Camelie Spats, öğretmenler Mr. Remora ve Mrs. Bass, beden eğitimi öğretmeni Miss Tench bu hikayeye eklenen yeni karakterlerdir.

Taksi şoförü Jacques Snicket ve kütüphaneci Olivia Calaben, serinin 5. kitabında olmayıp dizi için yaratılan karakterlerdir. Jacques'ın, Lemony'nin kardeşi olduğu iması yapılsa da, ilk sezonda seyirciye bazı yan karakterlerle ilgili hileli ipuçları vermelerinden mütevellit emin olmamız mümkün değildir. Ayrıca yetimlere tüm sorularının yanıtını bulabilecekleri  kitabı taşımakla görevlendirilen Larry, Mr. Poe'nun sekreteri Jacquelyn de kitapta olmayıp sadece dizi için yaratılmış, daha önceki bölümlerde de boy göstermiş karakterlerdir. Bu karakterlerin ortak özelliği, tamamının kitapta hiç bahsedilmeyen, Baudelaire yetimlerini korumak için organize olmuş bir yeraltı örgütünün üyeleri olmasıdır. Muhtemelen seyirciyi tüm bu karakterlerle ilgili başka bir hile beklemektedir. 

Serinin bu kitabında da gelenek bozulmaz. Yetişkinlerin tamamı gerizekalıdır. Baudelaire'ler kendileri gibi çocuk olan üçüzlerle birlikte yetişkinlere karşı mücadele ederler. Boğucu derslikler, anlamsız dersler, hissiz yetişkinler, Carmelita'yla birlik olan tuhaf öğrencilerle Baudelaire'leri kapkaranlık bir hikaye beklemektedir. Diziye kitaptan farklı olarak eklenen yeraltı örgütü karakterleri, kitaptan bir parça daha aydınlık bir hikayeye dönüşmesine neden olsa da, çekimler karamsardır. Yemekhanede Carmelita'yla birlikte yetimlere karşı tezahürat yapan, ifadesiz suratlı, gri renkli, Alman dışavurumcu sinemayı andıran çapraz açılarla çekilmiş öğrenciler gibi öğelerle karanlık bir atmosfer yakalamayı başarır.

Kısaca Kitap

Serinin 5. kitabı, bu bölümün antagonistlerinden biri olan Carmelita Spats'ın ne kadar kötü bir insan olduğu tarifiyle başlar. Baudelaire yetimlerini itip onlara bağıran ve onlara sürekli olarak "cakesniffers" şeklinde hitap eden sevimsiz Carmelita, Nero gibi yeteneksiz bir okul müdürünün ve Mr. Remora ile Mrs. Bass gibi iki bayık öğretmenin görev aldığı, mottosu "Memento Mori" (Unutmayın, öleceksiniz) olan, kocaman bir mezarı andıran kokuşmuş Prufrock Preparatory School'un en popüler ve en dokunulmaz öğrencisidir.

Okulun kapısına kadar Mr. Poe ile gelen yetimler, Mr. Poe işe yetişmesi gerektiği için, içeriye tek başlarına girip Nero'yla yalnız yüzleşirler. Kendi kendisini müdür olarak anons eden ve alkış bekleyen, yetimlerin söylediği her cümleyi küçümseyici biçimde taklit eden, berbat keman çalıp kendisini sanatçı sanan ve okuldaki öğrencilere her gün verdiği 6 saatlik konserlere gelmeyi zorunlu kılan, komik ve pejmürde kıyafetler içindeki sevimsiz Nero, hikayenin bir diğer antagonistidir ve tahmin ettiğiniz gibi Carmelita'yla araları çok iyidir.

Şömineli, oyun odalı, kütüphaneli, her Çarşamba taze meyve servisi yapılan tek kişilik lüks odalarda kalmaları için izin belgelerini imzalayabilecek bir velileri olmadığından Baudelaire'ler, yengeçlerin cirit attığı, duvarlarından küflerin aktığı, duvarlarının meyve kutularına benzer şekilde kırmızı kalpli iğrenç yeşil duvar kağıtlarıyla kaplı olduğu, sefil "Yetim Kulübesinde" kalacaklardır. Ayrıca Prufrock bünyesinde bir anaokulu barındırmadığı için Sunny, Nero'nun sekreteri olarak çalışacaktır. Her şeyin kötü gittiği hikayede, yetimleri asıl kötü olan Kont Olaf'tan koruyacak tek şey, Nero'nun okul girişine yerleştirdiği Kont Olaf'ı tespit eden bilgisayardır. Elbette hikayenin asıl antagonisti olan Kont Olaf, kendisine hazırlanan bu düzeneği öğrendiğinde, okula gizlice girmek için hikayenin ikinci kötüsü Carmelita'yla iş birliği yapacak ve okula gizlice, Koç Genghis olarak giriş yapacaktır.

Badi Ekrem eşofman takımı, dini gerekçelerle taktığını söylediği, kaşlarını gizleyen türbanı ve uzun spor ayakkabılarıyla yine kılık değiştiren Kont Olaf'ı elbette düzenek tespit edemez ve yetimler onun Kont Olaf olduğuna Nero'yu inandıramayacaklarını anlarlar. Böylece Nero da kötüler kervanına katılarak tüm hikaye boyunca Baudelaire'lerin aleyhine hareket edecektir.

Bu bölümde ilk kez yetimler kendilerini anlayan, benzer deneyimler yaşamış, Kont Olaf'ın Koç Genghis olduğuna inanan arkadaşlar edinirler. Tıpkı Baudelaire'ler gibi ailelerini yangında kaybeden, mirastan faydalanmak için reşit olmayı bekleyen, Quagmire üçüzlerinden Isadora ve Duncan tüm hikaye boyunca Baudelaire'lere inanacak ve onları destekleyecektir. Elbette herhangi bir iyi karakterin 50 sayfadan uzun süre yaşamasının mümkün olmadığı TSD evreninde, Quagmire'leri de kitabın sonunda talihsiz bir son beklemektedir.

Kont Olaf, yetimlerin bacak kaslarını geliştirmek için hazırladığını söylediği özel S.O.R.E (Special Orphan Running Exercises), [A.Ğ.R.I (Özel Yetim Koşu Egzersizleri) programıyla her akşam yetimleri saatlerce koşturmayı, böylelikle onların derslerdeki performanslarını düşürmeyi ve okuldan kovulmalarını sağlamayı, böylece yetimler korumasız kaldıklarında onları ele geçirip miraslarından faydalanmayı hedeflemektedir. Yetişkinler Koç Genghis'in Kont Olaf olduğuna inanmayacakları için, bu bilgiyi kendilerine saklayan yetimler Quagmire'lerin yardımıyla Olaf'a karşı koyarlar.

Hikayenin sonunda Kont Olaf'ın türbanını ve ayakkabılarını çıkaran yetimler, sonunda herkesi Genghis'in Olaf olduğuna inandırsalar da, beceriksiz yetişkinler yüzünden onları yakalayamazlar. Üstüne üstlük hayatta onlara inanan tek arkadaşları Quagmire'leri de Olaf'a kaptırırlar. Quagmire'ler olayları açığa çıkarırken tuttukları notları içeren defteri Klaus'a ulaştıramazlar, olayların iç yüzünü bu bölümde de göremeyiz. Kont Olaf'ın arabasıyla hızla ilerlerken Baudelaire'lere V.F.D diye seslenirler ve bir sonraki bölüme çözülmesi gereken başka bir sır bırakarak gözden kaybolurlar.

Kitapla Film Arasındaki Farklar 

Kitap Mr. Poe'nun çocukları okula getirmesiyle başlarken, dizi Mr. Poe'nun ofisinde Mr. Tamerlane'e telefonda yetimlerin Prufrock'a başladıklarını açıklamasıyla başlar. Mr. Poe'dan bilgileri alan Jacquelyn, Larry'yi arayarak yetimlerin ihtiyacı olan yanıtları içeren kitabı onlara ulaştırmak için organizasyon yapar. Yeraltındaki gizli geçitlerinde buluşan Larry ve Jacquelyn'i duyan Kont Olaf kısa süre sonra yetimlerin peşine düşer. 

Kitapta çocuklar Nero'yla yalnız başlarına tanışsalar da okula kadar Mr. Poe tarafından getirilirler. Mr. Poe'nun Mulctuary Money Management'taki mesaisi çoktan başladığı için acilen gitmesi ve çocukları yalnız bırakması gerekir. Dizide çocuklar bekleme odasında yalnız başlarına beklemektedir. 

Kitapta çocuklara etrafı Nero gezdirirken, dizide bu görev iğrenç Carmelita Spats'a verilir. Kitapta ise Carmelita'yla ilk olarak okula gidiş yolunda karşılaşırlar. Carmelita Mr. Poe'nun yanında Baudelaire'leri itip onlara cakesniffers diye bağırır.

Kitapta "cakesniffers" ile ilgili detay verilmezken, dizide bunun hikayesi açıklanır. Jacques Snicket, kişi kendinden bilir işi diyerek Carmelita'nın sırrını bildiğini ima eder. Yetimlerin gizlice yemekhaneye girdikleri sahnede Carmelita'nın gerçekten de pasta koklama takıntısı olduğunu öğreniriz. 

Kitapta Nero, salyangoz resimleriyle süslenmiş bir kravat takan, burnu çeri domates takmış gibi kıpkırmızı duran, kel, iki tel saçını at kuyruğu yapan bir karakter olarak tasvir edilir. Dizideki karakter gerçek Nero'dan görüntü olarak çok farklıdır.

Kitapta idari binaya girmenin cezası yemekte çatal kaşık kullanmamaktır, Sunny her gün çalışmak için idari binaya girdiğinden onun çatal kaşık kullanması yasaktır. 

Kitapta eski okul koçu Miss Tench üçüncü kat penceresinden kazayla düşer, onun yerine yeni bir koç alırlar. Dizide ise Miss Tench, okul takımıyla beraber maça giderken servislerine önce Larry biner, sonra Kont Olaf ve çetesi servisi kaçırır, içerideki herkesten kurtulur ve okula koç olarak girer.

Kitapta zengin öğrencilere verilen tek kişilik lüks odalar şömineli, oyun odalı ve kütüphaneli diye tanıtılırken dizide Nero yetimlere lüks otel süitlerinin fotoğrafını gösterir.

Kitapta yetimlerin kaldığı kulübenin duvarları kalplı yeşil kağıtlarla kaplıdır, dizide bu yoktur.

Dizide kulübenin içine bir gazete fırlatılır, manşette yetimlerin çok mutlu olduğu yazar. Kitapta bu yoktur.  

Kitapta Violet Mr. Remora'nın sınıfındadır, onun anlattığı sıradan günlük hikayelerini dinleyip ezberlemekle yükümlüdür. Klaus ise Mrs. Bass'ın sınıfındadır ve onun rastgele ölçtüğü nesnelerin kaç cm olduğunu not alıp ezberlemekle yükümlüdür. Lemony Snicket, okul sisteminin kokuşmuşluğunu yarattığı bu evrenle okura tasvir eder. Dizi izleyicisiyse bu noktada biraz daha salak yerine konmuştur. İzleyicinin mesajı alamayacağı kaygısıyla şöyle replikler eklerler:  "edebiyat... boş boş hikayeler işte", "matematik... saçma sapan ölçüler işte".

Kitapta Carmelita Violet'le aynı sınıftadır ve bazen ona sataşır. Dizide bu yoktur. 

Kitapta Duncan gazeteci olmak ister, her şeyin detaylarını defterine not alır. Dizide Duncan'ın bu ilgi alanından bahsedilmez.

Kitapta Nero, koç Genghis'i çocukların kulübesine getirir, 5 yetimle orada tanışırlar. Dizide ise bahçede yapılan bir seremoni sırasında tüm okula tanıtılır. Dizide Carmelita, Olaf'ın okula girmesine yardımcı olur. Olaf, üçüzlerle ilk olarak koridorda karşılaşır, onları ilk önce Baudelaire zanneder, olmadıklarını anladığında onları da tanıdığını, onların da miraslarının peşinde olduğunu ima eder.

Kitapta Violet, yetişkinleri inandıramayacağını bildiği için ilk başlarda Olaf'ı tanımamış gibi yapar, onunla iyi geçinir. Dizide ilk andan itibaren onun Olaf olduğuna herkesi inandırmaya çalışırlar. 

Kitapta yemekte dev lazanyalar çıkar, yemek dağıtan görevliler metal maskelerle yüzlerini kapatır. Dizide yapış yapış spagettiler, iğrenç görünen haşlanmış sosisler, çoktan çürümüş meyveler servis edilir. Yemeği Larry dağıtır. Yetimler daha önce garson olarak hikayeye giren Larry'yi hatırlarlar.

Kitapta Mr. Poe'nun sekreteri Jacquelyn, Jacquelyn'in Prufrock'a gönderdiği Larry, Olaf'ın adamları tarafından buzluğa atılan Larry'yi kurtarmak için Prufrock'a gelen taksi şoförü Jacques Sniket karakterleri yoktur. 

Dizide Olaf ve Snicket'in 3 diğer genç adamla birlikte çekilmiş eski drama tiyatro kulübü fotoğrafı izleyiciye gösterilir. Kitapta böyle bir bağlantıya değinilmez.

Kitapta yetimler ilk kez yemekhanede yedikleri gün yanlışlıkla Carmelita'nın masasına oturur, Carmelita bağırıp onları kovar. Dizide ise yer ararlarken Carmelita onlarla alay eder, sonra üçüzlerin davet ettiği masada yerler. 

Kitapta yerdeki yengeçleri kaçırmak için ayakkabılarına küçük metal parçalar yapıştırırlar. Dizide ise delikli bir lamba icat ederek ışıklarla yengeçleri kaçırırlar.

Kitapta kütüphaneci Olivia yok, kütüphaneyi kullanmak için sınırlama da yok. 5 çocuk akıllarına geldiğinde birlikte kütüphaneye girip araştırırlar.

Kitapta Carmelita Olaf'tan taşıdığı haberler için bahşiş istediğinde yetimler vermezler. Kitabın sonunda Nero, Carmelita'ya 10 çift taşlı küpe borçlu olduklarını söyler. Dizide Nero bunu talep etmez.

Kitapta Sunny Baudelaire kılığına soktukları un çuvalını, Duncan'ın kazağından çıkan iple bağlarlarken, dizide kapkalın bir iple bağlarlar. Dizide ip koptuğu için foyaları meydana çıkarken kitapta böyle bir şey yoktur. 

Kitapta sene sonu sınavında Sunny'nin görevi zımbalamakken, dizide Nero'ya gelen mektupları renklerine göre sıralamak gibi bir dizi farklı görevi vardır.

Dizide Baudelaire'ler konferans salonunda, tüm okulun gözü önünde sınava girerken, kitapta kulübelerinde sınavdan geçerler. Bu sınava Koç Genghis katılmaz. Mr. Remora ve Mrs. Bass henüz Genghis ile tanışmamıştır. 

Dizide Baudelaire'ler tüm sınavları geçince, Genghis son bir sınavları daha olduğunu, beden eğitimi dersinin ortalamayı %51 etkilediğini, geçmek için onun sınavını atlatmaları gerektiğini söyler. Geçmişte kendisinin de bu nedenle okuldan atıldığını, daha önce kendisinin de Snicket ve Baudelaire'lerin annesiyle birlikte Prufrock'ta öğrenci olduğunu ima eder. Kitapta böyle bir bağlantıdan bahsedilmez. 

Kitapta Koç Genghis, gece koşusuna çıkanların üçüzler olduğunu keşfeder ve onları yemekhaneye sürer. Nero, kopya çektikleri için onları kovacağını söyler. Dizide ise ip koptuğu için yakalanırlar, kaçıp kütüphaneye saklanırlar ve burada kanca elli adam tarafından yakalanırlar.

Kitapta Mr. Poe hikayenin sonunda yetimlerin kulübede yaşadığını görür. Dizide bunu hiçbir zaman öğrenmez.
Kitapta bilek güreşi yapmazlar. Dizide sınavın sonunda Violet ve Klaus, Olaf'la bilek güreşi yapar. Sunny bu arada Olaf'ın bileğini ısırır, Olaf yenilir, ayakkabısı ayağından fırlar ve bileğindeki göz dövmesi ortaya çıkar. 

Dizide üçüzlerin elindeki dürbün parçasıyla Baudelaire'lerin elindeki dürbün parçası birbirine uyar ve bunun altında bir gizem olduğunu anlarlar. Kitapta bu yoktur. 

Dizide Baudelaire'lerin Josephine halanın evinde kaybettikleri kitaptan üçüzlerde de olduğu ortaya çıkar. Kitapta ise böyle bir detay yoktur.

Kitapta Duncan ve Isadora kaçırılırken, Klaus'a seslenerek ona bıraktıkları deftere bakmasını, Olaf'la ilgili bir şey öğrendiğini, V.F.D ile ilgili olduğunu söyler. Ancak Klaus defteri Olaf'a kaptırır. Dizide ise üçüzler kütüphaneye saklandıkları sırada, Larry'nin Baudelaire'lere getirdiği ve kaybettiği kitabı bulup her türlü gizemi öğrenirler.

1 yorum:

all tips tech entertainment and news dedi ki...

please visit my site www.latestnewsandmovies.ooo all movies information & downloads