1 Haziran 2016 Çarşamba

Kitaptan Filme: Harry Potter and the Chamber of Secrets


İlk kitabın devamı olan Harry Potter ve Sırlar Odası, 1998 yılında İngiltere'de Bloomsburry yayınevi tarafından, 1999 yılında ise Amerika'da ise Scholastic Inc. yayınevi tarafından yayınlanır.

Hikaye Harry Potter'ın Hogwarts'taki ikinci senesine başlamadan önce, henüz Dursley'lerin evindeyken başlar. Dobby adındaki sadık evcini bir anda ortaya çıkıp Harry Potter'a bu sene Hogwarts'ta kendisini bekleyen büyük bir ölümcül tehlike olduğunu söyler; uyarmakla da yetinmez ikna olmayan Harry'nin okula dönmesini engellemek için elinden gelen her türlü büyüyü yapar. Dobby yüzünden Dursley'ler tarafından odasına hapsedilen Harry'yi, arkadaşı Ron uçan arabasıyla kurtaracaktır. Maceralı bir uçuşun ardından Hogwarts'a varan ikiliyi yeni kitapta yine bir sürü macera bekler.

Roman 2002 yılında yine Chris Columbus yönetmenliğinde sinemaya uyarlanır. Bu filmde tüm ana karakterler ve mekanlar aynı kalmakla birlikte hikayeye yeni karakterler girmiştir. İlk kitapta kısa bir süreliğine gördüğümüz Ginny Weasley okula başlar ve hikayede önemli bir yer tutar. Ayrıca tuvaletteki cırtlak hayalet Moaning Myrtle ve beceriksiz ama bir o kadar havalı Profesör Gilderoy Lockhart karakterleri de öyküye dahil olur. Hikayenin en kilit karakteri Tom Riddle'ın 16 yaşındaki hayaleti de ilk kez bu kitapta karşımıza çıkacaktır.

KİTAPLA FİLM ARASINDAKİ FARKLAR

Diagon Yolu
Bu kısımda bir sürü değişiklik yapmışlar. Örneğin Harry, romanda yanlış dükkana girdiğinde bir dolabın içine saklanıyor, Malfoy ve babası da dükkana giriyor ve Harry onların konuşmasını dinliyor. Kitapta böyle bir sahne yok.

Arthur Weasley
Filmde silik kalmış bir karakter. Kitapta Muggle dünyasına duyduğu ilgi sık sık vurgulanıyor. Evinde Muggle dünyasından topladığı objeler sakladığından bahsediyor. İyi kalpli, hevesli, heyecanlı ve cesur bir karakter. Filmde ise daha silik bir karakter yaratmışlar. Dükkanda Lucius Malfoy ile karşılaştığında silik duruyor örneğin, kitaptaki gibi kavga etmiyor.

Uçan araba
Arabanın geçtiği sahnelerde bir iki değişiklik yapmışlar. Mesela Ron ve ağabeyleri Harry'yi odasından kaçırırken kitapta valizi almak için alt kata iniyorlar, filmde direkt Harry'yi alıp gidiyorlar. Kısa kesmişler, ehh olabilir. Filmdeki başka bir farklı sahne, Hogwarts'a giderken araba neredeyse trenin altında kaldığı sahne. Kitapta böyle bir aksiyon yok. Gerilimi artırmak için yapmışlar. Klişeye kaçmışlar.

Çok çok minik farklar, okumasanız da olur
- Bitkibilim dersinde çocukların bağıran canavar bitkiyi duymamak için taktığı kulaklıklar kitapta renkli. Filmde ise gri ve siyah. Buraya niye takıldım? Çünkü Ron'un pembe kulaklığa denk gelmeme çabası bence çok komikti. Bunu çıkarmalarına içerledim.
- Harry ve Ron, Crabbe ve Goyle'a dönüşmeden önce ayakkabılarının ve kıyafetlerinin üzerlerine dar geleceğini öngörerek önceden kendilerine kıyafet ayarlıyorlar. Filmde bu detay atlanmış. Ben takıldım doğrusu.
- Kitapta basilisk ile Harry arasında bir miktar gerilimli kovalamaca yaşandığı doğru. Film buna biraz klişe katmış. Katmasaymış da olurmuş. Gözleri görmeyen basilisk Harry'yi tam parmaklıkların önüne sıkıştırmışken, hareketsiz durmayı başaran Harry paçayı yırtmış. Bence böyle klişelere gerek yoktu, ama neyse.
- Filmin son sahnesi Hagrid'in gelmesiyle bitiyor. Kitapta ise böyle bir şey yok. Hagrid'e ne olduğunu çok anlatmamışlar aslında. Filmi daha çok sevdim.

Neredeyse Kafasız Nick'in davet ettiği yemek
Bu yemek filmde hiç gösterilmemiş. Bence Harry ve arkadaşlarının iğrenç kokan balıklar ve etler karşısındaki tepkilerini görmek eğlenceli olabilirdi. Ama olsun.

FİLM KİTABA UYGUN MU?

Bence uygun. Neredeyse Kafasız Nick'in davet ettiği yemek haricinde hiçbir şeyi çıkarmamışlar. Birebir, tüm kısımları çekmişler. Üzerine birkaç Hollywood klişesi de eklemişler ama kaliteyi çok düşürmemiş. En azından kitabın da anlattığı sahnelere katmışlar bu aksiyonları. İyi bir uyarlama sınıfına sokuyorum.

Ama muhtemelen Harry Potter'ların tamamında bunu diyeceğim: Kitabı okumadıkça filmi yeterince anlamlı değil. Çünkü zaman sınırlaması nedeniyle karakterlerin derinine inmiyorlar. Arthur Weasley'nin babacan ve iyi niyetli cesareti, Ginny Weasly'nin utangaçlığı, Gilderoy Lockhart'ın o aşırı yavşaklığı, Quidditch kaptanı Wood'un disiplinli halleri filmde çok belli belirsiz verilmiş bence. Kitabı okumasam Harry'nin aslında kasada bir sürü altını olan zengin bir büyücü olduğunu hissetmem mesela.

Böyle bazı minik detayların eksik olması dışında güzel bir uyarlama bence.

DİĞER

Dumbledore
Bu arada eklemeden geçemeyeceğim bir yorum var. İlk romanda Albus Dumbledore hem dahi hem de deli olarak gösteriliyor. Örneğin okulun açılış konuşmasında herkes ondan ciddi laflar beklerken bir iki tane anlamsız kelime söylüyor ve konuşmayı tamamlıyor. Başlarda deli bir adam. İlk filmde bu deliliği hiç gösterilmemişti hatırlayacaksınız. İkinci kitapta Dumbledore'un deli tarafı hiç mi hiç gösterilmemiş. Tamamen bilgin, görmüş geçirmiş, tecrübeli bir insan. Bu değişimin nedenini merak ediyorum doğrusu. Ama ben başından beri bilgin Dumbledore'u daha çok beğeniyordum, dolayısıyla bu değişiklik hoşuma gitmedi değil.

Özetlemek gerekirse; iyi anlamak için mutlaka ve mutlaka kitabının da okunması gereken filmlerden biri Harry Potter. İlk filmden sonra birazcık daha büyüyen çocuk oyuncuların, özellikle favori karakterim Ron'un çatallaşmış seslerini duymak, uzamış boylarını görmek çok çok keyifli.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar ,bu güzel yazınız için verdiğiniz emeğe teşekkür ederiz.Benim bir Harry potter kanalım var .O kanalda SIRLAR ODASI FİLMİ VE KİTABI ARASINDAKİ FARKLAR diye bir video çekmek istiyorum.Ve sizin yazmış olduğunuz bu metni beğendim videomda sizin bilgilerinizi kullanabilir miyim ?Açıklamalar kısmına sizin internet sitenizin linkini koyacağım.

Kitaptan Filme dedi ki...

Merhaba, kullanabilirsiniz :)